PayPal trekt zich definitief terug uit Facebook-munt libra

5 oktober om 07:53
Laatste update: 7 oktober om 06:43

Facebook heeft een forse tegenvaller te verwerken gekregen bij de ontwikkeling van de cryptomunt libra. Betaalbedrijf PayPal trekt zich terug uit het project.

Facebook werkt bij het ontwikkelen van de libra samen met een aantal bedrijven zoals Mastercard, Visa en Uber. Zij zijn verenigd in de Libra Association. PayPal besluit nu uit dat samenwerkingsverband te stappen. Het bedrijf zegt tegen persbureau Bloomberg dat het zich wil richten op zijn core business, betaaldiensten voor het grote publiek.

Het afhaken van PayPal is een gevoelige nederlaag voor Facebook. De bestuurder die het libra-project leidt bij het socialemediabedrijf, David Marcus, zat voorheen in het bestuur van PayPal. Het blockchain-team van Facebook bevat ook veel oud-medewerkers van PayPal.

 

Twijfels bij meer bedrijven

Afgelopen week meldde The Financial Times al dat PayPal waarschijnlijk zou stoppen met de libra. Het bedrijf was niet vertegenwoordigd op een vergadering van de Libra Association in Washington, terwijl de 27 andere leden van het eerste uur daar wel aanwezig waren.

Toch zou PayPal niet de enige partner zijn die twijfelt over verdere deelname aan het libra-project. De plannen voor de cryptomunt zijn door toezichthouders over de hele wereld met nogal wat scepsis ontvangen, en betaalbedrijven hebben nu eenmaal het liefst goede relaties met toezichthouders.

Interesse van nieuwe partners

Dante Disparte van de Libra Association bevestigt dat PayPal uit het samenwerkingsverband is gestapt. "We erkennen dat verandering moeilijk is, en dat elke organisatie die deze reis begonnen is zelf een afweging moet maken van de risico's en kansen", zegt hij.

Volgens Disparte zijn er 1500 'entiteiten' die interesse hebben om onderdeel te worden van de Libra Association. Volgens Bloomberg zijn er met een aantal van hen al gesprekken gevoerd en zelfs contracten opgesteld.

Voordat zij kunnen aansluiten moeten de oorspronkelijke leden eerst een officieel Handvest ondertekenen. Dat gebeurt vermoedelijk tijdens de volgende vergadering op 14 oktober.