Nobelprijs voor uitvinders van lithium-ion-accu
Batterblij

Nobelprijs voor uitvinders van lithium-ion-accu

09-10-2019 10:19 Laatste update: 12:23

Een Amerikaan, een Brit en een Japanner krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde. Ze ontvangen die prijs voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van lithium-ion-batterijen.

Lthium-ion-batterijen worden tegenwoordig gebruikt in onder meer smartphones, tablets en andere draagbare apparaten en in elektrische voertuigen.

De winnaars zijn de 97-jarige Amerikaan John B. Goodenough, de 77-jarige Brit M. Stanley Whittingham en de 71-jarige Japanner Akira Yoshino. Goodenough is de oudste Nobelprijswinnaar ooit. 

'Een oplaadbare wereld'

Whittingham ontwikkelde in de jaren 70 de eerste werkende batterij met lithium. Hij deed dat tijdens de oliecrisis, toen onduidelijk was hoelang het Westen nog olie kon gebruiken. Goodenough verdubbelde het vermogen. Yoshino paste hem aan, zodat de accu veiliger werd om te gebruiken. Daardoor konden Sony en Asahi Kasei in 1991 de eerste commerciële lithium-ion-accu op de markt brengen. De batterij was licht en stevig en kon honderden keren achter elkaar worden opgeladen.

De drie scheikundigen "hebben een oplaadbare wereld gemaakt", zegt het Nobelcomité. Lithium-ion-accu's worden niet alleen in apparaten zelf gebruikt, maar "kunnen ook aanzienlijke hoeveelheden energie uit zon en wind opslaan, waardoor ze een samenleving zonder fossiele brandstoffen mogelijk maken".

Nieuwe technieken

Wetenschappers werken al vele jaren aan de opvolgers van de lithium-ion-technologie, maar die zijn nog niet in consumentenproducten te vinden.

Zo kan het materiaal grafeen er voor zorgen dat batterijen sneller worden opgeladen. Ook in ontwikkeling is de vaste-stofbatterij, die niet alleen meer energie kan opslaan, maar ook een stuk veiliger moet zijn. 

Hierdoor is je telefoon straks pas na een week leeg: