Apple verwijdert pro-Hongkong-apps na kritiek China
Censuur

Apple verwijdert pro-Hongkong-apps na kritiek China

10-10-2019 08:09 Laatste update: 08:09

Apple heeft twee apps verwijderd die veel door demonstranten in Hongkong werden gebruikt. China had kritiek op de apps.

Apple heeft de app HKmap.live opnieuw verwijderd uit de Chinese App Store, meldt The New York Times. Met de app kunnen demonstranten in Hongkong de locatie van de oproerpolitie in de gaten houden. De app werd vorige week al eens verwijderd uit de App Store, maar was weer een paar dagen beschikbaar.

De app is nu verwijderd omdat die volgens Apple gebruikt zou worden om aanvallen op de oproerpolitie te beramen. De Chinese staatsmedia hadden al grote kritiek op de app.

Apple kwam China de afgelopen weken al tegemoet door VPN-apps uit de Chinese App Store te weren. Ook is sommige muziek uit Hongkong niet beschikbaar op Apple Music.

Ook kritische nieuwsapp weg

Nieuwsapp Quartz is ook uit de Chinese App Store verwijderd, zegt de organisatie tegen The Verge. De site doet al maanden verslag van de protesten in Hongkong. Ook de site van Quartz is in China niet meer te bereiken.

Apple zegt tegen Quartz dat hun app is verwijderd omdat die "inhoud bevat die in China illegaal is".

Eerder werd ook al bekend dat de emoji van de Taiwanese vlag voor iOS-gebruikers in Hongkong en Macau niet meer beschikbaar is, ook na kritiek van China.

Westerse bedrijven onder vuur

Apple heeft grote belangen in China. Het land is de belangrijkste groeimarkt voor Apple, en het gros van de producten van het bedrijf worden in China gemaakt. Daarom is het bedrijf op vrijwel alle censuurverzoeken van de Chinese overheid ingegaan.

Maar de kritiek op Apple en andere meewerkende westerse bedrijven groeit. Zo pakte game-uitgever Activision Blizzard het prijzengeld af van een professionele gamer uit Hongkong, die zijn steun uitsprak voor de protesten. Zowel het personeel van Blizzard als gamers reageren woest. Sommigen proberen een Chinees personage uit de Blizzard-game Overwatch tot symbool van de protestacties te maken. De gamers hopen dat Overwatch dan verboden wordt door China, om Blizzard zo te raken.

Protesten Hongkong

Er zijn al maandenlang massale anti-China protesten in Hongkong. Aanleiding was een controversiële uitleveringswet, waarmee inwoners van Hongkong naar China zouden kunnen worden gestuurd om terecht te staan.

De betogers zijn fel tegen de inmenging vanuit China.

Deze week werd er een maskerverbod afgekondigd, wat voor betogers weer aanleiding was om de staat op te gaan.

Tips voor iOS 13: deze iPhone-functies zijn superhandig

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.