Deze koptelefoon werkt met vloeistof
Dutch Design Week

Deze koptelefoon werkt met vloeistof

11-10-2019 10:23 Laatste update: 18-10-2019 15:49

De nieuwe koptelefoon InMergo, deze maand tijdens de Dutch Design Week te zien, geeft geluid door aan je schedel via trillende vloeistoffen.

Horen doe je met je oren, zou je denken. Maar zoals geluid lucht is die tot trillen wordt gebracht, kun je ook water trillingen laten doorgeven. Net zoals een steen in het water golven veroorzaakt, kunnen er ook geluidsgolven via water je lichaam in 'stromen'. Dat is wat de nieuwe koptelefoon InMergo via gels en vloeistoffen doet.

De koptelefoon laat geluid horen via de botten in je gezicht en je schedel, niet via je oren. Dat kan omdat geluiden in feite trillingen zijn die ook op andere manieren naar je oor doorgegeven kunnen worden. Normaal zet een speaker elektriciteit om in bewegende lucht die wij als muziek waarnemen. In dit geval laat een transductor een deel van de headset trillen, waardoor je schedel die trillingen direct naar je gehoor geleiden.

Patent

InMergo is een headset waar de maker Rocco Giovannoni inmiddels patent op heeft aangevraagd. De koptelefoon is half oktober in Eindhoven bij de Dutch Design Week te zien, maar is de prototype-fase voorbij en komt binnenkort op de markt.

InMergo is er in twee vormen: een draagbare koptelefoon met twee units en een helm met een extra rij van drie 'speakers' van je voorhoofd tot je nek.

'Ook voor doven en slechthorenden'

InMergo genereert een surround-sound-effect met meer diepte in het geluid. Daardoor zou de geluidservaring meer meeslepend zijn, een letterlijk en figuurlijk allesomvattende luisterervaring.

Doordat de methode met geleiding van trillingen naar het bot het buiten- en middenoor overslaat, is de koptelefoon ook te gebruiken door doven en slechthorenden.

Inmergo - concept video from ROCCO GIOVANNONI on Vimeo.

Bright selecteert de komende weken de hoogtepunten van de Dutch Design Week. Niets missen? Abonneer op ons YouTube-kanaal of volg ons op Facebook en Twitter

Kijk ook: koptelefoon uit de 3D-printer