De oppas is een robot
Cybernanny

De oppas is een robot

11-10-2019 08:24 Laatste update: 18-10-2019 15:48

Opppasrobot Robotika is een cybernanny die voor een kind moet kunnen zorgen. De robotoppas is te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven later deze maand.

Robotika Nannybot is een met kunstmatige intelligentie (AI) uitgeruste robot die gemaakt is om voor jonge kinderen te zorgen. De AI stelt de robot in staat om te leren van de interactie met de kleine. Haar webcamogen zijn geprogrammeerd om het kind continu in de gaten te houden en een veilige omgeving te garanderen. 

Om een goede ouder te kunnen zijn, is Robotika uitgerust met een schoot die kan wiegen en vibreren. In het geheugen zijn de stem van de echte moeder en de favoriete slaapliedjes opgeslagen. Daarnaast heeft de cybernanny sensoren om temperatuur, UV-straling, vochtigheid en luchtvervuiling te meten. Het lijkt er zelfs op dat de gelijkenis met de robotnanny uit de Netflix-serie 'I am mother' compleet is met een rood verwarmde borstplaat en bovenarm, inclusief de creepy slaapliedjes. 

Dutch Design Week

De Argentijnse ontwerper Joaquin Fargas brengt zijn robot naar de Dutch Design Week in Eindhoven, naar de expo Manifestations. Daar kun je zelf zien hoe de nannybot reageert.

Als de baby huilt, komen de liedjes en bewegende schoot in actie. Lukt het niet de baby te sussen, dan belt Robotika de ouders. Mocht er iemand anders op komen dagen dan de ouders, dan reageert Robotika met een zeer angstaanjagende blik. De boodschap: wie durft het aan om zijn kind aan een robot toe te vertrouwen?  

Bright selecteert het opvallendste design van de Dutch Design Week. Niets missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal of volg ons op Facebook en Twitter.