Lek in Windows-versie iTunes misbruikt voor ransomware
iTunes voor Windows

Lek in Windows-versie iTunes misbruikt voor ransomware

10-10-2019 18:24 Laatste update: 18:48

Een specifieke vorm van ransomware gebruikte een lek in de Windows-versie van iTunes, om bestanden te vergrendelen en geld van gebruikers te eisen. 

iTunes is in de nieuwste versie van macOS verdwenen, maar op Windows blijft de software bestaan. Helaas wel met problemen, want een lek in het programma is gebruikt voor ransomware.

Specifiek gaat het om BitPaymer-ransomware, dat gebruikmaakt van een lek in update-programma Bonjour van Apple. Dat heeft beveiligingsbedrijf Morphisec ontdekt. Dit bedrijf heeft tevens het originele lek gevonden en met Apple samengewerkt om er wat tegen te doen. 

Kwetsbaar

Het lek werd in augustus ontdekt. Inmiddels is er een update verschenen met een oplossing, maar niet voordat er misbruik van de kwetsbaarheid is gemaakt. Windows-pc's zonder de update zijn nog kwetsbaar. Ook pc's waarop iTunes inmiddels is verwijderd. Update-software Bonjour blijft dan achter.

Met ransomware worden bestanden op de computer versleuteld. De hackers vragen vervolgens geld om de bestanden weer te ontgrendelen.

Nieuwe Windows-tablet en Android-telefoon

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's