Apple-topman verdedigt verwijderen pro-Hongkong-app
Protesten Hongkong

Apple-topman verdedigt verwijderen pro-Hongkong-app

11-10-2019 08:37 Laatste update: 08:42
Author profile picture

Floris Poort

Apple-ceo Tim Cook heeft intern gereageerd op de verwijderde pro-Hongkong-app. Ook Google heeft inmiddels een app verwijderd onder druk van China.

In navolging van Apple heeft ook Google een pro-Hongkong-app uit zijn appwinkel gehaald. In de Android-game The Revolutions of Our Times spelen gebruikers de protesten van Hongkong na. De app is volgens Google verwijderd omdat app-makers geen geld mogen verdienen 'serieuze en actuele tragedies in een game'.

Apple verdedigt stap

Eerder deze week haalde Apple voor de tweede keer de app HKmap.live uit de App Store. In die app werd de locatie van de oproerpolitie in Hongkong bijgehouden, op basis van berichten van demonstranten.

Apple-ceo Tim Cook heeft met een interne memo gereageerd op het schrappen van die app. Cook stelt dat de app verwijderd is omdat die gebruikt zou worden om geweld tegen individuele agenten te richten. Ook zou de app volgens Cook gebruikt kunnen worden om 'individuen en eigendommen te duperen als de politie niet ter plaatse is'. Cook zegt ook dat de app de plaatselijke wet van Hongkong overtreedt.

Verklaring niet waterdicht

Critici zetten grote vraagtekens bij de verklaring van Cook. Zo wijzen demonstranten ter plaatse erop dat er helemaal geen individuele agenten worden getoond in de app. De app toont alleen politiegroepen die groot genoeg zijn om een dreiging te vormen voor demonstranten.

De Hongkongse IT-wetgever Charles Mok dat er geen gevallen bekend zijn waarin de informatie van de verwijderde app is gebruikt om politie aan te vallen. De informatie werd volgens hem juist enkel gebruikt door mensen die probeerden de oproerpolitie te ontwijken. Mok vraagt Cook in een open brief om zijn beslissing te heroverwegen, en 'waarden boven winst' te verkiezen.

Protesten Hongkong

Er zijn al maandenlang massale anti-China protesten in Hongkong. Aanleiding was een controversiële uitleveringswet, waarmee inwoners van Hongkong naar China zouden kunnen worden gestuurd om terecht te staan.

De betogers zijn fel tegen de inmenging vanuit China.

Deze week werd er een maskerverbod afgekondigd, wat voor betogers weer aanleiding was om de staat op te gaan.

Bekijk ook: Tips voor iOS 13

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s