Google deed grote donaties aan klimaatontkenners
Klimaatverandering

Google deed grote donaties aan klimaatontkenners

11-10-2019 12:52 Laatste update: 12:51

Google heeft een lijst gepubliceerd met organisaties waar het donaties aan heeft gedaan, waaronder meerdere ontkenners van klimaatverandering.

Op de lijst met instanties waar Google aan heeft gedoneerd staat onder meer het Competitive Enterprise Institute (CEI), meldt The Guardian. CEI zou een grote rol hebben gespeeld in het overtuigen van de Amerikaanse regering van president Trump om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen.

Google is ook een sponsor van de jaarlijkse vergadering van het State Policy Network, een koepelorganisatie die conservatieve groepen steunt als het Heartland Institute. Dat instituut is berucht voor pogingen om klimaatwetenschap te ondermijnen. De groep doet de bekende klimaatactiviste Greta Thunberg af als 'klimaathysterie'.

Google: 'Donatie is geen steun'

Ook doneert Google aan de American Conservative Union. Het bestuur van die groep bestaat uit verschillende lobbyisten die beleid en onderzoek rond een schoner klimaat aanvallen, onder meer voor oliebedrijf Koch Industries. Daarnaast doneerde Google aan het Cato Institute, Mercatus Center, Heritage Foundation en Heritage Action, allemaal groepen die zich verzetten tegen het klimaatverdrag van Parijs en klimaatpolitiek in het algemeen.

Google is volgens zijn officiële standpunt voorstander van een beter klimaat. Het bedrijf reageerde teleurgesteld toen de VS uit het klimaatverdrag van Parijs stapte. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen The Guardian dat contributies en samenwerkingen 'niet gelijkstaan aan het onderschrijven van de volledige mening van een organisatie'.

'We zijn niet de enige'

"We zijn verre van het enige bedrijf dat bijdraagt aan organisaties waarmee we het op het vlak van klimaatpolitiek sterk mee oneens zijn", zegt de Google-woordvoerder tegen The Guardian. 

Het bedrijf zegt organisaties te sponsoren in het volledige politieke spectrum, zolang die voor 'sterk technologiebeleid' zijn. Ook Amazon doneert volgens Google aan het CEI-gala.

Groene stroom

Google maakte onlangs nog bekend dat het de grootste aankoop van duurzame stroom ooit heeft gedaan: 1600 megawatt. Google verbruikt erg veel energie. Zo is YouTube één van de populairste videodiensten en het streamen van video was in 2018 goed voor ongeveer evenveel CO2-uitstoot als heel België.

Hier is jouw telefoon van gemaakt:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's