Gamebedrijf Blizzard verlaagt straf Hongkong-protesteerder
Geld terug

Gamebedrijf Blizzard verlaagt straf Hongkong-protesteerder

12-10-2019 06:54 Laatste update: 07:29

Bastiaan Vroegop

De e-sporter die zich uitsprak namens de Hongkong-protesteerders, krijgt van gamebedrijf Blizzard een lagere straf. Hij mag zijn prijzengeld toch houden.

Dat belooft Blizard-topman J. Allen Brack in een reactie op de recente ophef. Daarnaast wordt hij nu maar een half jaar als e-sporter geschorst, in plaats van een heel jaar.

Blizzard schorste recent een speler van zijn e-sporttoernooi voor het online kaartspel Hearthstone. Tijdens een interview had hij zich hard gemaakt voor de protesten in Hongkong. Door de schorsing moest hij zijn gewonnen geldprijs weer inleveren en mag hij tijdelijk niet meedoen in de toernooien die door Blizzard worden georganiseerd.

Hearthstone is een populaire online game die vaak competitief wordt gespeeld. Tijdens toernooien georganiseerd door de ontwikkelaar is het ook mogelijk om grote geldbedragen te winnen.

De schorsing leidde tot grote ophef onder spelers, die vreesden dat de Chinese overheid een grote invloed heeft over het gamebedrijf. Blizzard investeert veel in e-sport, wat in China heel populair is. Daarnaast heeft het Chinese techbedrijf Tencent een aandeel in Blizzard.

'China had hier niks mee te maken'

"Zijn politieke voorkeuren hebben niks te maken met ons besluit", zegt Brack nu. "Ik wil daar heel duidelijk over zijn: onze relatie met China had geen invloed op onze keuze."

Brack benadrukt dat de e-sporter de algemene regels van Hearthstone-toernooien had overtreden. Deze zouden spelers verbieden om wat voor politieke onderwerpen dan ook aan te snijden, omdat de nadruk op de games zelf moet liggen. "Als hij het tegenovergestelde had gezegd, dan was hij ook geschorst."

Protestsymbool

Het is nog de vraag of de strafvermindering de protesten van spelers zal temperen. Blizzard haalde recent nog een speelgoedfiguur van Overwatch-heldin Mei uit zijn online winkel, omdat zij ineens razend populair is. De reden: spelers proberen van haar een symbool voor de Hongkong-protesten te maken, in de hoop dat Blizzard dan met China in de problemen komt.

Daarnaast zei de maker van de eerste versie van World of Warcraft, dat ook door Blizzard wordt uitgegeven, dat hij zijn oud-werkgever voortaan gaat boycotten. Hij is bang dat China een te grote rol gaat spelen in de westerse gamewereld.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s