NASA onthult nieuwe generatie ruimtepakken.
Spacesuit

NASA onthult nieuwe ruimtepakken

17 oktober 2019 om 07:43
Laatste update: 17 oktober 2019 om 07:43

NASA introduceert twee nieuwe generatie one-size-fits-all flexibele ruimtepakken die het astronauten een stuk makkelijker moeten maken om op de maan te lopen.

De beelden van de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Edwin 'Buzz' Aldrin die als eerste mensen ooit de maan op de maan wandelden gingen in 1968 de wereld over. Gehuld in omvangrijke ruimtepakken huppelden de astronauten over het maanoppervlak.

Die verwarmde ruimtepakken beschermden hen tegen de kou, blootstelling aan ruimtestraling en zorgde voor lucht om te ademen. Tegelijkertijd beperkten de massale, logge pakken de bewegingsvrijheid van de astronauten enorm, waardoor het moeilijk voor ze was om allerlei taken op het maanoppervlak uit te voeren.

Terug naar de maan

NASA is in 2024 weer van plan terug te keren naar de Maan. Twee nieuwe generatie ruimtepakken moeten de reis en maanwandelingen een stuk makkelijker maken. 

Het xEMU-ruimtepak waarmee astronauten op de maan zullen wandelen is sterk verbeterd dankzij lagersystemen in de armen, benen en rondom het middel van het pak. Dat vergroot de bewegingsvrijheid aanzienlijk. Het pak is nu ook flexibel op maat aan te passen aan het lichaamsformaat van de astronaut. Mannen en vrouwen met verschillende lichaamsafmetingen kunnen één en hetzelfde pak dragen dankzij de aanpassingsmogelijkheden.

Gewoon lopen

Volgens NASA zullen de astronauten straks nagenoeg gewoon over het maanoppervlak kunnen lopen. Het pak kan nu ook voor het eerst ongelimiteerd CO2 die de astronauten uitademen, absorberen en vervolgens de ruimte insturen. De oude pakken konden alleen de CO2 absorberen totdat het systeem verzadigt was. CO2 in grote hoeveelheden is giftig voor mens en dier.

De nieuwe pakken kunnen echter nog geen lichaamsvocht afvoeren dus de astronauten moeten nog steeds luiers dragen.

Survivalpak

Het tweede, simpelere oranje pak is een survivalpak voor de bemanning die ze zouden aantrekken als er bijvoorbeeld een gat in de romp van het ruimtevaartuig geslagen wordt door een kleine meteoriet. De bemanning kan in zo'n pak tot zes dagen overleven.

NASA wil tijdens de Artemis-missie op de zuidpool van de maan landen om de 2009 vondst van waterijs te onderzoeken. Water zou gebruikt kunnen worden voor life-supportsystemen en gescheiden kunnen worden in waterstof en zuurstof en als raketbrandstof kunnen dienen.