© TikTok

Video-app TikTok: 'Chinese overheid beïnvloed ons niet'
Censuurzorgen

Video-app TikTok: 'Chinese overheid beïnvloedt ons niet'

25 oktober 2019 om 08:35
Laatste update: 25 oktober 2019 om 08:35

De populaire video-app TikTok wordt gemaakt door een Chinees bedrijf en staat volgens Amerikaanse politici onder invloed van de Chinese overheid. TikTok ontkent dat.

"Laten we heel duidelijk zijn: TikTok verwijdert geen inhoud op basis van gevoeligheden in relatie tot China", schrijft TikTok. "We zijn door de Chinese overheid nooit gevraagd om inhoud te verwijderen, en zouden het niet doen als ze het wel zouden vragen. Ons Amerikaanse moderatieteam houdt zich aan de plaatselijke wet."

'Gevaar voor nationale veiligheid'

Twee hooggeplaatste Amerikaanse Congresleden riepen woensdag op tot een onderzoek naar TikTok. Zij willen dat inlichtingendiensten in de VS gaan onderzoeken of TikTok een gevaar vormt voor de nationale veiligheid in het land. Ook Facebook-ceo Mark Zuckerberg uitte onlangs kritiek op TikTok. Volgens de topman passen apps als TikTok zich aan de Chinese waarden aan.

Data in VS en Singapore

TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. "TikTok opereert niet in China, en heeft geen enkele bedoeling dat in de toekomst te doen", aldus het bedrijf. TikTok verzekert Amerikaanse gebruikers ook dat hun data in eerste instantie in de VS wordt opgeslagen, met backups in Singapore. Geen van de opgeslagen data is volgens het bedrijf binnen bereik van de Chinese overheid.