Deze prikkelende designprojecten zie je op Bright Day
Bright Day 2019

Deze prikkelende designprojecten zie je op Bright Day

22-11-2019 16:02 Laatste update: 23-11-2019 19:20

Op tech-festival Bright Day zie je op 23 en 24 november ook de beste ontwerpen van de Dutch Design Week. Vooruitstrevend design, soms met een techrandje en altijd mooi.

Bright Day 2019 staat op 23 en 24 november in de Expo Haarlemmermeer in het teken van de nieuwste tech, maar ook van het beste Dutch Design. We hebben een selectie gemaakt van de mooiste, opvallendste en meest prikkelende ontwerpen van de Dutch Design Week. Het zijn er zeven geworden.

Water Vase Free

Water is een onmisbaar onderdeel van elke vaas waar je bloemen in zet. In de vaas van Jólan van der Wiel is 't zelfs het enige onderdeel. Water Vase Free gaat over technologie en beweging. Water vloeit over een haast onzichtbare transparante ring bovenaan de vaas. Daaronder rest enkel water en de illusie van een vaas. Zo kun je de vorm van de buik van de vaas later bepalen. Of beter gezegd: het is de zwaartekracht die de vorm bepaalt. 

City Refl3ctor

Deepfake is dé technologie van 2019: met veel computerkracht een levensechte kopie van een echt persoon maken. Kunstenaar Michael Ang heeft een analoge variant hierop bedacht. Via zijn half reflecterende spiegel kijk je iemand tegenover je aan. Beide gezichten versmelten: je ziet jezelf maar ook de ander en vice versa. Voor een moment heb je een gedeelde identiteit, een zeldzaam iets in deze tijden waarin we ons met onze eigen schermpjes steeds meer in onszelf keren. 

Māyā

Het lijken simpele lijsten zonder kunst, maar klap ze open en er ontstaat een betoverend lichtspel. Luiza Guidi liet zich inspireren door het werk van architecten Luis Barragán en Tadao Ando. Zij maken gebouwen die met hun scherpe lijnen via licht en schaduw innemende taferelen creëren. Ook de lijsten van Guidi bieden de illusie dat er meer schuilt achter de platte muur waarop ze hun licht schijnen. 

Candle

Het fenomeen smart home krijgt steeds meer vorm: slimme lampen, deursloten, thermostaten en veel meer. Maar ook de privacygevaren worden steeds duidelijker: willen we al die bedrijven wel als onmisbare schakel uitnodigen in ons huis? En hoe zit het met onze data? Ontwerper Tijmen Schep maakte een reeks smart home-apparaten waarbij privacy voorop staat. Geen cloud: je data verlaat je huis nooit. De apparaten kunnen nepdata genereren, zodat je je niet bekeken voelt. Alle data is open source zodat je de software kan controleren. En de prototypes zijn nog eens fraai ontworpen ook.

‌The Office Jungle

Waarom zien kantoren eruit zoals ze eruit zien? Studio boing heeft met The Office Jungle een kantoor bedacht waarin je kan klimmen, hangen en springen, maar ook in kan zitten en liggen. Het dwingt niet één manier van werken af, maar laat de gebruiker vrij. Zo krijg je ook meer vrijheid in je hoofd, en dat is altijd beter om goed te kunnen werken.

InMergo

Rocco Giovannoni ontwikkelde een totaal nieuwe manier om geluid tot je te nemen. Niet via trillende membranen op het oor, zoals bij normale koptelefoons en oordoppen gebeurt. Giovannoni’s werk genaamd ‘InMergo’ brengt de geluidsgolven over via vloeistoffen en gels, waarna ze via beengeleiding in het binnenoor terechtkomen. Dat geeft een volledig surround-effect, met een veel diepere bas dan we gewend zijn. Extra bijzonder: omdat het buiten- en middenoor worden omzeild, is InMergo zelfs geschikt voor mensen met gehoorverlies.

AIML

AIML is een samenvoeging van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Door digitale informatie om zich heen te verzamelen en te analyseren, kan AIML van CLEVER°FRANKE het humeur van zijn omgeving bepalen. Dat humeur wordt omgezet in een abstracte en onvoorspelbare digitale tekening met een robotarm. Kunst, gemaakt door een robot maar via digitale signalen nog steeds door de mens geïnspireerd.

Bright Day is het grootste tech-festival van Nederland en vindt plaats op 23 en 24 november 2019 in de Expo Haarlemmermeer.