Wat je moet weten over de game-hit Death Stranding
Foetussen en spoken

Wat je moet weten over de game-hit Death Stranding

10-11-2019 08:26 Laatste update: 11-11-2019 09:17

Deze week is één van de meest besproken games van de afgelopen jaren verschenen. Wat moet je weten over Death Stranding?

Deze week is één van de meest besproken games van de afgelopen jaren verschenen. Wat moet je weten over Death Stranding?

Jarenlang was het volstrekt onduidelijk wat Death Stranding nou eigenlijk moest worden. De debuuttrailer liet een naakte Norman Reedus (The Walking Dead) gekoppeld aan een foetus zien, terwijl ze samen op een strand vol dode walvissen lagen. 

Gelukkig is de game inmiddels uit en hebben we een concreter idee van wat dit precies moet zijn en wat voor boodschappen de game over probeert te brengen. 

Death Stranding gaat over een verwoest Amerika

De game speelt zich af in de nabije toekomst, vlak nadat de Verenigde Staten zijn verscheurd door spookaanvallen. Onzichtbare geesten veroorzaken gigantische implosies die steden wegvagen door mensen naar het hiernamaals te slepen.

Tegelijkertijd valt er een vreemd soort regen uit de lucht, die alles dat het aanraakt supersnel veroudert. Het ontwrichte Amerika is hierdoor weer terugveranderd in een woest natuurlandschap, met als uitzondering een paar steden en uitposten die nog worden onderhouden.

Dat klinkt verwarrend

En dat is het ook, maar dat is ook de bedoeling. Death Stranding zet een vrij unieke wereld neer waarin onverklaarbare dingen zijn gebeurd. Maar naarmate je verder komt, worden sommige van die mysteries verklaard en krijg je een beter idee van wat er is gebeurd.

Daarnaast is de game doordrenkt door de unieke stijl van ontwerper Hideo Kojima, waardoor Death Stranding altijd wat gek blijft aanvoelen. Je draagt tijdens het spelen bijvoorbeeld de foetus van een hersendode moeder met je mee. Die bevindt zich op de rand tussen leven en dood, waardoor je spoken kunt zien. Die foetus moet je soms troosten door je controller te wiegen.

Hoe speel je de game?

Je bent in Death Stranding een postbezorger die Amerika weer in verbinding met zichzelf moet brengen. In steden en kampen pik je pakketjes om, die je vervolgens op je rug bindt en naar de juiste bestemming brengt. Tegelijkertijd verbind je iedere bezochte locatie met het 'Chiral Network', een soort futuristisch internet waarmee je overal ter wereld objecten kunt 3D-printen.

Death Stranding gaat best ver met zijn postbezorgidee. Ieder pakketje draag je fysiek mee op je personage, waardoor je moet nadenken over hoe je het beste in balans blijft. Later kun je handige upgrades maken, zoals een exoskelet dat ervoor zorgt dat je meer kunt dragen. Er zijn ook voertuigen, maar die zijn in de wildernis niet altijd even handig.

Er zitten ook actiemomenten in de game: je neemt het met wapens op tegen de onzichtbare spoken en sluipt door kampen van gek geworden koeriers. Maar de hoofdmoot van Death Stranding blijft altijd een PostNL-simulator.

De game zit vol beroemde regisseurs en acteurs

Ja, het zijn er nogal wat. De hoofdrol wordt vertolkt door Norman Reedus, die naast The Walking Dead ook een rol vertolkte in The Boondock Saints. De Deen Mads Mikkelsen (Casino Royale) speelt een mysterieuze rol, terwijl de Franse actice Léa Seydoux de vrouwelijke tegenhanger van Reedus speelt. 

Geroemd regisseur Guillermo del Toro speelt ook een grote rol in de game, al wordt zijn stem door iemand anders ingesproken. Het accent van de Mexicaan bleek te dik voor de Engelstalige game. 

Kojima is een filmgek

Het is ook geen wonder dat dit spel vol zit met acteurs: gameregisseur Hideo Kojima staat bekend om zijn grote liefde voor films. Zijn plan was ooit om films te gaan maken, totdat hij op het laatste moment besloot om zich toch op games te richten. Zijn PlayStation-game Metal Gear Solid staat bekend als één van de eerste filmische spellen ter wereld.

Inmiddels is de cirkel voor Kojima ook rond: hij zei recent dat zijn nieuwe gamestudio in de toekomst ook films gaat produceren. Daarvoor wordt de motion-capture-technologie van Death Stranding vermoedelijk ingezet.

Veel van de acteurs in Death Stranding, zijn voor Kojima oude bekenden. Del Toro en Reedus zouden helpen bij de productie van het horrorspel Silent Hills, waarvan in 2015 de ontwikkeling werd gestaakt. Toen Kojima zijn oude werkgever verliet, besloten de acteur en regisseur om te helpen bij zijn nieuwe spel.

Is het nou een leuke game?

Death Stranding is een uniek soort game, die je totaal anders speelt dan andere spellen. Tegelijkertijd zit het verhaal vol met verwijzingen naar bredere onderwerpen. Reedus zijn tocht door de game om Amerika te verbinden, lijkt bijvoorbeeld een verwijzing te zijn naar de huidige staat van de Verenigde Staten. Zijn band met de foetus is daarnaast een constant middel om over ouderschap te praten.

De meningen over de game zijn verdeeld. Als je op verzamelsite Metacritic kijkt, dan zie je recensies die het één van de beste games ooit noemen en teksten die het spel compleet afkraken. Daarbij lijken journalisten wel overwegend positief te zijn: de gemiddelde score op basis van 83 recensies staat op een 8,3 van de 10.