Veilig en handig

DigiD-app voor iPhone kan NFC-chip in paspoorten checken

11 november 2019 om 14:23
Laatste update: 11 november 2019 om 15:23

DigiD voegt aan zijn iPhone-app de mogelijkheid toe om de chips in Nederlandse paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen te scannen.

iPhone-gebruikers kunnen hun identiteit nu verifiëren in de DigiD-app, meldt DigiD-beheerder Logius. Door die verificatie weet de app dat hij met de juiste persoon te maken heeft, en kan extra gevoelige informatie worden getoond.

Achterop je toestel

Het gaat om informatie waarvoor iemand eerder bijvoorbeeld naar het gemeentehuis of postkantoor had gemoeten, zoals het inzien van een medisch dossier of het overschijven van een auto bij de RDW.

iPhone-gebruikers kunnen identiteitsbewijs toevoegen aan de nieuwste versie van de DigiD-app, te vinden in de App Store. In het zij-menu staat de optie ID-check. Na het invoeren van hun code moeten gebruikers hun paspoort, identiteitskaart of rijbewijs tegen de scanner achterop het bovenste deel van de iPhone houden. Dit werkt voor alle huidige paspoorten en identiteitskaarten, en voor rijbewijzen van na 14 november 2014.

iOS ondersteunde geen NFC

Android-gebruikers konden hun identiteit al langer verifiëren via de NFC-chip die in Nederlandse identiteitsbewijzen zit. iPhones hebben al jaren een NFC-scanner, maar die werd vooralsnog alleen voor betaaldienst Apple Pay gebruikt. NFC staat voor 'near-field communication', een protocol voor draadloze communicatie op korte afstand. 

Met iOS 13 is die scanner verder opengesteld voor ontwikkelaars, waardoor DigiD de scan nu ook aan iOS kan toevoegen. Naast iOS 13 is een iPhone 7 of nieuwer nodig. Deze zomer startte de overheid nog een test met NFC-zuilen in onder meer gemeentehuizen en ziekenhuizen, om het gebrek aan zo'n scan op iOS te omzeilen.

Zo werkt Apple Pay bij ING, ABN Amro en Rabobank

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's