Kees wil oude XS4ALL-sites redden van de ondergang
Conserveren

Kees wil oude XS4ALL-sites redden van de ondergang

11-11-2019 20:38 Laatste update: 20:43

Bastiaan Vroegop

Conservator Kees Teszelszky van de Koninklijke Bibliotheek is hard bezig om oude websites gehost door XS4ALL van de ondergang te redden.

Samen met een team is Teszelszky dagelijks bezig om oude websites bij XS4ALL te vinden en die op te slaan. Het is een race tegen de klok, vertelt hij aan de Volkskrant. XS4ALL staat namelijk op het punt om te verdwijnen.

Bij de provider zouden nog duizenden websites uit de periode tussen 1994 en 2000 staan. Juist deze pagina’s zijn lastig te archiveren omdat ze zo oud zijn. Zoekmachines als Google brengen de pagina’s niet meer in kaart, omdat op de sites vaak alleen maar dode links staan.

De oude pagina’s worden gearchiveerd als onderdeel van een project 'internetarcheologie'. Hierbij worden websites uit de begintijd van het Nederlandse internet bewaard voor het nageslacht. 

Half jaar racen

Teszelszky hoopt over een half jaar klaar te zijn met zijn archiveringsproject. Het is te hopen dat de pagina’s voor in die tijd nog online staan bij XS4ALL. De provider heeft geen concrete plannen aangekondigd om de sites offline te halen, maar kan dit ieder moment doen nu er een einde aan XS4ALL wordt gemaakt.

Boze klanten die per sé wilden dat XS4ALL voortbestaat, hebben op 11 november hun plannen voor de nieuwe provider Freedom Internet bekendgemaakt. Deze spirituele opvolger moet de principes van XS4ALL voortzetten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s