Onderzoekers vinden nieuwe kwetsbaarheden in 5G
5G onveilig

Onderzoekers vinden nieuwe kwetsbaarheden in 5G

12-11-2019 19:00 Laatste update: 13-11-2019 08:07

Onderzoekers hebben verschillende nieuwe kwetsbaarheden in 5G-technologie ontdekt, waardoor gebruikers zijn te volgen of paniek is te veroorzaken.

We kennen 5G voornamelijk als een snellere versie van 4G, maar mogelijk is deze nieuwe technologie een stuk onveiliger dan gedacht. Onderzoekers van Purdue-university en de Universiteit van Iowa hebben elf nieuwe kwetsbaarheden ontdekt.

Door deze kwetsbaarheden zou de locatie van de gebruiker makkelijk bijgehouden kunnen worden. Tevens kunnen noodmeldingen worden nagedaan, met mogelijk paniek tot gevolg. Ook zouden gebruikers onopgemerkt van het netwerk afgesloten kunnen worden. 

GSM Association

De onderzoekers stellen dat menig van deze kwetsbaarheden ook binnen 4G-netwerken spelen. Omdat de kwetsbaarheden makkelijk te misbruiken zijn, publiceren de onderzoekers hun middelen niet publiekelijk. Wel wordt het gedeeld met de GSM Association, de belangenorganisatie van providers.

Een woordvoerder van de GSM Association stelt tegenover TechCrunch dat de gevonden kwetsbaarheden in de praktijk nauwelijks impact zullen hebben.

5G proberen in Nederland op Bright Day:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's