Tesla bouwt grote fabriek bij Berlijn
Gigafactory in Duitsland

Tesla bouwt grote fabriek bij Berlijn

12-11-2019 21:33 Laatste update: 13-11-2019 13:12

De eerste Europese gigafabriek van automaker Tesla komt in Duitsland te staan, in de omgeving van Berlijn.

Dat heeft Tesla-baas Elon Musk gezegd. Daarmee vist Nederland definitief naast het net. Eerder dit jaar stelde Musk al dat Duitsland de eerste keuze was.

Tesla wil in Europa een grote fabriek voor elektrische auto's en accu's bouwen, een zogeheten Gigafactory. Het bedrijf was lang op zoek naar een geschikte locatie.

De nieuwe fabriek in Duitsland zou eind 2021 operationeel moeten zijn en gaat onder meer accu's en aandrijflijnen voor de nieuwe Tesla Model Y produceren. 

Nederland was in de race

Meerdere landen waren in de race. De Nederlandse regering beloofde eerder dat ze zich sterk zou maken om Tesla over te halen de megafabriek in Nederland te vestigen.

Lelystad deed daarbij openlijk een gooi naar de Gigafactory, omdat die veel nieuwe werkgelegenheid met zich mee zou brengen.

Tilburg en Shanghai

Tesla heeft in Tilburg al wel een afbouwfabriek en een servicewerkplaats.

Eerder dit jaar bouwde Tesla in de buurt van de Chinese stad Shanghai zijn derde Gigafactory. Volgens Elon Musk is het 65 procent goedkoper om in China Model 3’s te bouwen dan in de Verenigde Staten. De twee Amerikaanse Tesla-fabrieken staan in de staten Nevada en New York.

Kijk ook: Tesla Model 3 na drie maanden

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's