© Motorola

Motorola onthult nieuwe versie Razr met opvouwbaar scherm
Alleen in VS

Motorola onthult nieuwe versie Razr met opvouwbaar scherm

14-11-2019 08:19 Laatste update: 17:08

De nieuwe versie van de klassieke Motorola Razr lijkt op de bekende klaptelefoon uit de jaren nul, maar heeft nu een opvouwbaar scherm.

De nieuwe Razr heeft min of meer dezelfde vorm als het populaire toestel van vijftien jaar geleden. In opengeklapte vorm ontbreekt echter een toetsenbord: de hele binnenkant is een 6,2 inch oled-scherm. Het scherm heeft een resolutie van 2142 x 876 pixels, en is net als bij andere opvouwbare telefoons van plastic.

Voor het vouwmechaniek heeft Motorla samengewerkt met zijn eigenaar Lenovo. Het bedrijf zegt dat zowel het scherm als het scharnier van de nieuwe Razr net zo lang zullen meegaan als een normale smartphone. Het bedrijf geeft gebruikers geen speciale gebruiksinstructies, zoals Samsung met zijn Galaxy Fold.

Open en dicht

Als de Razr wordt dichtgevouwen, zit voorop een 2,7 inch oledschermpje. Daar worden de tijd, notificaties en muziekknoppen op getoond. Ook kan de telefoon in dichtgeklapte vorm worden gebruikt voor selfies, met de 16 megapixel camera.

Telefoongesprekken kunnen worden aangenomen door de Razr open te klappen, en worden opgehangen door hem dicht te klappen.

Middelmatige chip, hoge prijs

In dichtgevouwen vorm zou het toestel net zo dun zijn als zijn inspiratie uit de jaren 2000. De Motorola Razr gebruikt een Snapdragon 710, niet de snelste chip uit het aanbod van Qualcomm maar wel een zuinig model. Dat is nodig om met de relatief kleine batterij rond te komen; die heeft een capaciteit van 2510 mAh.

De nieuwe Motorola Razr draait op Android 9, en net als zijn voorgangers een prominente 'kin'. In die kin zit een vingerafdrukscanner verwerkt.

De telefoon komt in januari 2020 in de VS op de markt voor 1500 dollar. Vanaf december zal de Razr ook in 'een aantal Europese markten' te koop zijn. Maar Motorola kan nog niet zeggen of en wanneer de nieuwe Razr in Nederland verkrijgbaar zal zijn.   

Populairste klaptelefoon

Motorola bracht de eerste Razr in 2004 op de markt, onder de naam Razr V3. Destijds was het type opvouwbare telefoon al populair, de Razr onderscheidde zich met zijn relatief grote scherm en dunne behuizing.

Van de Razr V3-serie werden in vier jaar tijd 130 miljoen exemplaren verkocht. De Razr is daarmee de populairste klaptelefoon tot nu toe. Na de introductie van de iPhone brak een nieuw tijdperk aan, en verloor de Razr-serie snel aan populariteit.

De Motorola Razr V3 staat ook in de Mobile Hall of Fame met de belangrijkste telefoons aller tijden.

Kijk ook: Samsung Galaxy Fold

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.