© Simone-Michelle Fotografie

Cartoonisten winnen zaak van koppige Facebooker na ruzie over auteursrecht

Evert Kwok van links naar rechts: Banaan, Tjarko, Eelke.

Evert Kwok

Cartoonisten winnen zaak van koppige Facebooker na ruzie over auteursrecht

21-11-2019 13:19 Laatste update: 20:13

RTL Nieuws / Daan Keijzer

Wat begon met een onschuldige vraag over correcte bronvermelding onder hun werk, ontaardde in een brandje en een uitspraak van de rechter. Cartoonist Evert Kwok won van een wel heel koppige Facebooker.

Evert Kwok, bestaande uit Eelke de Blouw (38) en illustrator Tjarko Evenboer (36), ontdekte in juli dat twee van hun cartoons zonder vermelding van hun artiestennaam waren gekopieerd. De Facebookpagina van Bart Lauwers plaatste de cartoons zonder de makers ervan te benoemen. Sterker nog: hij zette zijn eigen logo erop.

Naamsvermelding 

En dat mag niet. Het grappenmakersduo verzocht Lauwers vriendelijk om alsnog het label 'Evert Kwok' aan de twee cartoons te plakken. "Van ons hoefde hij dan de berichten niet eens te verwijderen", vertelt De Blouw aan RTL Nieuws. Maar tot verbazing van de cartoonisten ging de Facebooker vol in de aanval.

Lauwers besloot voet bij stuk te houden, en dreigde met een rechtszaak. "Wij dachten: wat is dit nu weer?", lacht De Blouw. Hij wist dat het gelijk aan zijn zijde stond. "Maar dat het zo ver zou gaan had ik nooit verwacht."

'Iedereen doet het'

Lauwers beargumenteerde dat hij de cartoons niet van Evert Kwok had gekopieerd, maar dat hij ze via Google had gevonden. "Hij vond dat we niet zo moeilijk moesten doen. Want hij was heus niet de enige die plaatjes van iemand anders op Facebook en Instagram plaatst. Dat klopt, er zijn zoveel van dat soort pagina's die andermans werk bij elkaar harkt om likes te scoren. Vaak hebben zij gewoon geen zin om te achterhalen van wie het plaatje echt is. Ze hebben geen verantwoordelijkheid. En juist dat probleem wilden ik en Tjarko aan de kaak stellen." 

De cartoonisten stuurden via een deurwaarder een dagvaarding naar Lauwers. Die besloot tot vermaak van het cartoonistenduo een wel heel bizar statement te maken

"Hij stuurde ons een filmpje waarin hij onze brief in brand stak. Met een bus deodorant en een aansteker, in zijn eigen douchecabine." Het opmerkelijke tafereel werd begeleid met het nummer 'Light my fire' van de band The Doors. 

Bluf?

"We snapten er niks van. Het leek wel alsof Lauwers dacht dat we aan het bluffen waren. Maar jammer genoeg voor hem waren we bloedserieus." Met een crowdfundingsactie zamelde Evert Kwok binnen mum van tijd genoeg geld in om de door Lauwers zo vurig gewenste rechtszaak te betalen. De rechter was duidelijk: Lauwers heeft het auteursrecht geschonden en moet voor een schadevergoeding en de kosten van de rechtszaak opdraaien.

"We hebben de zaak beleefd met een mengeling van verbazing en hilariteit", geeft De Blouw aan. "Maar voor ons zit er ook een bron van ergernis in. Ten eerste vanwege de enorme koppigheid, en ten tweede omdat het voor ons tot de orde van de dag behoort om ons werk gekopieerd te zien worden."

De Blouw benadrukt: delen mag, maar geef de makers erkenning voor hun werk. "Zolang je onze naam er gewoon netjes bij vermeldt, en onze cartoons niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Dan doen we nergens moeilijk om."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s