'TikTok blokkeert tiener na viral-video over Chinese kampen'
Wimpers

'TikTok blokkeert tiener na viral-video over Chinese kampen'

27 november om 09:59
Laatste update: 27 november om 11:51

Een Amerikaanse tiener wordt na een viral-video op TikTok over Chinese moslimkampen naar eigen zeggen van het videoplatform geweerd.

In de betreffende video laat de Amerikaanse tiener Feroza Aziz zien hoe zij haar wimpers krult, om vervolgens te vertellen over de Chinese heropvoedingskampen. Daar worden Chinese moslims met honderdduizenden tegelijk opgesloten. "Dit is een nieuwe Holocaust", zegt Aziz in haar video.

Nadat de video viral ging, kon Aziz geen nieuwe video's meer op TikTok plaatsen, zegt ze op Twitter. TikTok ontkent dat tegenover de BBC. "TikTok modereert geen inhoud wegens politieke gevoeligheden", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Video nog te bekijken

TikTok zou in plaats daarvan een ouder account van van Aziz op 15 november al hebben geblokkeerd, wegens het plaatsen van een video die tegen de regels rond terrorisme-gerelateerd materiaal was.

"Haar nieuwe account en alle video's, inclusief de wimper-video in kwestie, zijn niet aangetast en blijven zichtbaar", aldus TikTok. Het account van Aziz waarmee de video geplaatst werd, is inderdaad nog op TikTok te vinden. Ook de betreffende video staat nog online. Het is niet na te gaan of TikTok de video actief uit de lijstjes met populaire video's houdt. De originele video is ruim 1,5 miljoen keer bekeken, op Twitter staat een kopie inmiddels al op ruim 3 miljoen.

Account toch op slot

Toch zei Aziz dinsdag tegen The Washington Post dat zij nog steeds niet bij haar TikTok-account kan. Er zijn al langer zorgen over de invloed van de Chinese overheid op TikTok, aangezien het videonetwerk eigendom is van het Chinese ByteDance.

TikTok zei eerder echter dat het niet onder invloed van China staat. "Laten we heel duidelijk zijn: TikTok verwijdert geen inhoud op basis van gevoeligheden in relatie tot China", zei TikTok in oktober. "We zijn door de Chinese overheid nooit gevraagd om inhoud te verwijderen, en zouden het niet doen als ze het wel zouden vragen. Ons Amerikaanse moderatieteam houdt zich aan de plaatselijke wet." 

Wat is er zo briljant aan TikTok?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Volg Bright ook op TikTok