Angst voor censuur

'Amerikaans datateam TikTok moet Chinese invloed tegengaan'

27 november 2019 om 14:06
Laatste update: 27 november 2019 om 16:12

TikTok zou in de VS een team opzetten dat dataverzoeken vanuit China moet gaan keuren. De Amerikaanse politiek maakt zich zorgen om overheidsinvloed op de populaire Chinese video-app TikTok.

Het nieuwe team zou tussen TikTok in de VS en het Chinese moederbedrijf ByteDance gaan staan, meldt Reuters. Het Amerikaanse team zou de toegang tot data van gebruikers in de VS beheren. Als Chinese collega's toegang tot die data willen, moet dat eerst door de Amerikanen worden goedgekeurd. Ook wordt bijgehouden wat er met de Amerikaanse data gebeurt.

Het nieuwe datateam zou momenteel worden samengesteld, en een kantoor in Mountain View krijgen. Met de stap zou ByteDance de Amerikaanse toezichthouder CFIUS tegemoet willen komen.

Overname Musical.ly

Dat Committee on Foreign Investment in the United States onderzoekt momenteel de overname van de app Musical.ly in 2017. ByteDance betaalde 1 miljard dollar voor die app, voegde die samen met de app Douyin en bracht die in het westen als TikTok uit.

ByteDance is al langer bezig om zijn teams voor ontwikkeling, marketing en juridische te scheiden van China. TikTok geldt als één van de snelstgroeiende apps van het jaar, en is zowel voor Android als iOS de populairste gratis app na WhatsApp.

Vrees voor Chinese censuur

De Amerikaanse tak van TikTok zou dit jaar zijn gegroeid van twintig tot ruim vierhonderd medewerkers. ByteDance zou wereldwijd zo'n 50.000 mensen in dienst hebben. Naast zorgen over data en privacy hebben Amerikaanse politici ook kritiek op vermeende censuur van TikTok.

Gevreesd wordt dat het bedrijf makkelijk kritiek op de Chinese overheid van zijn platform weert. TikTok ontkent zulke Chinese beïnvloeding: "TikTok verwijdert geen inhoud op basis van gevoeligheden in relatie tot China", zei het bedrijf in oktober. Toch zou het account van een Amerikaanse tiener deze week zijn geblokkeerd na kritiek op China.

Wat is er zo briljant aan TikTok?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's