tiktok excuses chinese kampen video
'Menselijke fout'

TikTok biedt excuses aan voor verwijderen video Chinese kampen

28 november 2019 om 08:02
Laatste update: 19 december 2019 om 11:25
  • Pieter Munnik

Social media-app TikTok biedt excuses aan voor het tijdelijk verwijderen van een video, waarin aandacht werd gevraagd voor moslimkampen in China.

"Dit was een menselijke fout", zegt een Amerikaanse medewerker van het bedrijf. De video was ongeveer 50 minuten offline. Ook was het account van de tiener tijdelijk geblokkeerd.

'Nieuwe holocaust'

Op de video is te zien is hoe de 17-jarige Feroza Aziz haar wimpers krult, terwijl ze vertelt over de Chinese heropvoedingskampen. Daar worden Chinese moslims met honderdduizenden tegelijk opgesloten. "Dit is een nieuwe holocaust", zei Aziz. De video werd in een week tijd zeker 1,6 miljoen keer bekeken. 

Excuses niet geaccepteerd

TikTok beweert dat een eerdere video van Aziz de reden voor het opschorten was. Daarin zou Osama bin Laden te zien zijn geweest, waardoor ze de regels zou hebben overtreden. Aziz plaatste de video met een ander account, waardoor ze volgens TikTok ook de toegang tot haar andere accounts verloor.

Aziz laat aan de Washington Post weten dat ze de verklaring niet gelooft. "TikTok probeert deze rel onder het tapijt te schuiven. Ik laat ze er niet mee weg komen."

Het Chinese bedrijf ByteDance heeft TikTok in handen. Daardoor zijn er al langer zorgen over de vrijheid van meningsuiting op het snel groeiende sociale platform. TikTok benadrukt dat het geen inhoud verwijdert 'op basis van gevoeligheden in China'.

TikTok is ook in Nederland enorm populair en heeft volgens marktonderzoeker Multiscope op dit moment ruim een miljoen gebruikers. De meeste gebruikers zijn jonge tieners, zeggen zij op basis van een onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders.

Aziz vraagt aandacht voor deze Chinese kampen.