Brussel onderzoekt Europese dataverzameling Google
Machtsmisbruik

Brussel onderzoekt Europese dataverzameling Google

01-12-2019 15:27 Laatste update: 17:11

Bastiaan Vroegop

De Europese Unie kijkt hoe Google de gegevens van gebruikers verzamelt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door waakhonden die kijken naar machtsmisbruik.

Op het moment loopt er een vooronderzoek waarvoor Europa vragenlijsten heeft uitgestuurd, aldus een woordvoerder tegenover Reuters.

Uit documenten ingezien door Reuters blijkt dat er vooral wordt gekeken naar gegevens verzameld door lokale zoekdiensten en bij online advertenties. Ook inlogsystemen en webbrowsers worden door de Europese waakhond onderzocht.

"We gebruiken data om onze diensten nuttiger te maken en relevante advertenties te tonen, en bieden mensen de middelen om die data te beheren, verwijderen of verzenden", schrijft Google in een reactie aan Bright. "We blijven in gesprek met de Europese Commissie en andere instanties over dit onderwerp."

Brussel heeft Google al langer in het vizier. In de afgelopen twee jaar heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager miljarden euro’s aan boetes opgelegd bij de zoekreus. 

Opknippen

In juni dit jaar kreeg Google een boete van 1,49 miljard euro van Europa, omdat het bedrijf zijn macht zou misbruiken bij reclameverkoop. Googles eigen advertentiedienst AdSense zou worden voorgetrokken ten opzichte van concurrenten. Het bedrijf ging tegen de boete in beroep.

Vestager vertelde recent aan RTL Z andere maatregelen tegen techbedrijven te overwegen, omdat extreem hoge boetes niet werken als verwacht. Eén optie is om giganten op te knippen in kleinere techbedrijven, al doet ze dat liever niet.

Kijk terug: Bright Day 2019

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s