© Ikea

Ikea maakt multifunctionele meubels voor 'eerste huis op Mars'
Mårs

Ikea maakt multifunctionele meubels voor 'eerste huis op Mars'

02-12-2019 17:29 Laatste update: 17:35

Een IKEA-ontwerper hielp mee met de inrichting van een testopstelling voor een Mars-nederzetting in de Amerikaanse woestijn.

Twee jaar geleden bezocht een team van Ikea-ontwerpers het Mars Desert Research Station in de Amerikaanse staat Utah, een testcentrum voor hoe een nederzetting op Mars eruit zou moeten zien. Een van de ontwerpers, Christina Levenborn, verbleef er langer, met als resultaat een lijn aan kleine meubels en designs.

Nu is Levenborn teruggegaan om te helpen bij de inrichting van de nieuwe versie van de nederzetting. Volgens FastCompany ziet het eruit 'als een Ikea-catalogus en dat is bijzonder, omdat de ruimte uitzonderlijk klein en donker is'.

Op meerdere manieren te gebruiken

Het gaat voornamelijk om slimme opbergmeubels, maar ook om meubels die op meerdere manieren te gebruiken zijn. Zo is het keukenblok tegelijkertijd een bureau of een tafel om met een groep omheen te staan of zitten. De meeste meubels staan op wielen, zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Elke slaapkamer heeft een sfeerlamp om een warm gevoel te geven. 

Zes personen

Het onderzoekscentrum is een cilinder van acht meter hoog en biedt ruimte aan zes onderzoekers. In het verleden hebben verschillende proefkonijnen voor langere tijd in het huisje gezeten. In 2018 publiceerde Gimlet de podcast The Habitat over de vrijwilligers die een heel jaar in het huis verbleven.

Kijk ook: hoe slim is deze Ikea-slaapkamer?

Volg Bright ook op YouTube