© Microsoft

Microsoft toont nieuwe Xbox Series X met opvallend uiterlijk
Torentje

Microsoft toont nieuwe Xbox Series X met opvallend uiterlijk

13-12-2019 07:10 Laatste update: 11:23

Microsoft heeft het uiterlijk en de details van de nieuwe Xbox onthuld. Ook de naam is nu bekend: Xbox Series X.

De opvolger van de huidige Xbox One en One X werd onthuld tijdens de Game Awards 2019 in Los Angeles. Tot nu toe stond de volgende Xbox bekend onder ontwikkelnaam Project Scarlett. De Xbox Series X komt rond de feestdagen van 2020 op de markt.

Het ontwerp van de nieuwe Xbox opvallend: een torentje dat lijkt op de kruising tussen een traditionele pc en een spelcomputer. Het apparaat kan zowel staand als liggend worden gebruikt. De spelcomputer zou daarbij erg stil zijn.

Vernieuwde controller

De nieuwe Xbox is volgens Microsoft de krachtigste spelcomputer die het ooit heeft gemaakt. "De Series X levert vier keer meer processorkracht dan de Xbox One X, op de stilste en meest efficiënte manier", zegt Xbox-topman Phil Spencer.

De Series X krijgt ook een nieuwe controller, die is gebaseerd op het huidige model. De controller zou iets kleiner worden, en net als bij de PlayStation 4 een deelknop bevatten. Daarmee kunnen spelers snel en makkelijk screenshots en filmpjes uit games delen met vrienden of via sociale media.

8K games met 120 beeldjes per seconde

De Xbox Series X draait op een speciaal ontworpen chip gebaseerd op de AMD Zen 2 en Radeon RDNA. Voor opslag gebruikt Microsoft snel NVMe SSD-geheugen, waardoor games veel sneller geladen kunnen worden. De nieuwe Xbox ondersteunt straks games tot 8K-resolutie, frame rates tot 120 fps en de techniek ray-tracing, waardoor lichteffecten veel realistischer ogen.

De Xbox Series X verschijnt samen met een nieuwe Halo-game, die eerder al werd aangekondigd.

PlayStation 5

Eind 2020 komt ook Sony met zijn nieuwe spelcomputer, de PlayStation 5. Ook die belooft 8K-gaming met 120 beeldjes per seconde en snelle SSD-opslag. Het uiterlijk en nieuwe games voor de PS5 zijn nog niet bekend.

Eerste indruk: Google Stadia