Grapperhaus: 'Ik wil beveiliging chatapps niet verzwakken'
Encryptie

Grapperhaus: 'Ik wil beveiliging chatapps niet verzwakken'

16-12-2019 20:09 Laatste update: 17-12-2019 17:25

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt dat hij de beveiliging van chatapps niet wil verzwakken. Dat terwijl hij eerdere pleitte tot toegang van die beveiligde apps.

Op het moment worden berichten op bijvoorbeeld WhatsApp versleuteld, waardoor alleen de verzender en ontvanger ze kunnen lezen. Zelfs de maker van de app kan niet zomaar toegang krijgen tot chats.

Daar wil Grapperhaus verandering in zien. Hij wil dat techbedrijven ervoor zorgen dat politiediensten toch toegang kunnen krijgen tot verdacht verkeer als daar een noodzaak voor is, aldus een verklaring in november. Dergelijke maatregelen zouden helpen bij de bestrijding van bijvoorbeeld kinderporno.

De uitspraak leidde tot zorgen van Kamerlid Kees Verhoeven (D66). Het kabinet had zich eerder juist uitgesproken tegen het verzwakken van encryptie, en wilde niet strijden voor het inbouwen van achterdeurtjes. Daar is volgens Grapperhaus ook helemaal geen sprake van, schrijft hij nu in een kamerbrief.

'Ik wil encryptie niet verzwakken'

"Ik heb niet gepleit voor het verzwakken van encryptiesoftware", aldus de brief. Hij wil enkel zoeken naar "oplossingen die recht doen aan bepaalde gevallen". Het is onduidelijk wat hij daar precies mee bedoelt. Grapperhaus onderstreept dat er steeds minder vaak onversleutelde chatdiensten zijn om in te zien bij politieonderzoeken.

Critici zijn fel tegen het inbouwen van achterdeuren in beveiligde chatapps. Zij vrezen dat op termijn iedere overheid of wereldmacht toegang hiertoe zou krijgen, die er misbruik van kunnen maken voor bijvoorbeeld spionage.