Cowboy 4
E-bikes sport

Cowboy 4

03-01-2022 14:55 Laatste update: 11-01-2022 09:09

De Belgische Cowboy 4 is er nu ook als doorstapmodel. Het blijft de mooiste e-bike (subjectief) met de mooiste afwerking (objectief) en de beste trapondersteuning in zijn prijsklasse.

Het minimalistische ontwerp is de opvallendste eigenschap van de e-bikes van Cowboy. Dat was bij versie 2 en versie 3 al zo, deze versie 4 borduurt daarop voort met een nog mooiere afwerking. Geen lasnaadje is te zien, elke kabel is mooi weggewerkt: deze fiets bevat geen zichtbare lijn of schroef die niet nadrukkelijk zo bedacht is. De uitstekende trapondersteuning blijft: één stand en dus geen gedoe met instellingen, en één duidelijke actieradius van 70 kilometer.

Voor het eerst is de Cowboy 4 er nu ook in een tweede uitvoering: een doorstapmodel zonder bovenstang. Dat doorstapmodel is geschikt voor fietsers vanaf 1,60 meter, het model met stang voor rijders vanaf 1,70 meter. Een welkome toevoeging dus, dat doorstapmodel. Nadeeltje voor iets langere twijfelaars: het tandwiel van het doorstapmodel is ook wat kleiner, waardoor je op hoge snelheid vrij rap trapt.

Door een combinatie van een achterwielmotor, rotatiesensor, trapsensoren en slimme software trapt de Cowboy 4 heerlijk. Niet meteen een mechanische duw in de rug, maar een natuurlijke ondersteuning die perfect reageert op de kracht waarmee je op de pedalen drukt.

Deze versie heeft een iets lichter verzet waardoor je makkelijker uit stilstand wegfietst, bij het stoplicht bijvoorbeeld. Ook fijn voor fietsen op beenkracht, mocht de accu leeg zijn. De Cowboy heeft net als meer e-bikes geen ketting maar een Gates-tandriem, in deze versie nog wat stiller dan bij de tandriem van de voorganger. De fiets heeft nu anti-lekbanden die het fietscomfort ook moeten verbeteren.

De Cowboy 4 heeft bijpassende spatborden die uit één stuk metaal zijn gemaakt om trillingen te voorkomen, en een bijpassende standaard. Die zijn los verkrijgbaar: 99 euro een set. Op een fietsbel na is het aanbod accessoires van Cowboy zelf verder mager, gelukkig bestaat er een groep actieve gebruikers. Die hebben op de site cowboy.tools een overzicht gemaakt van alle sloten, bagagedragers, kinderzitjes en andere accessoires die op de Cowboy passen. Handig om bijvoorbeeld een bijpassende standaard te vinden: ook die wordt niet meegeleverd.

Veel vernieuwing zit in de app van Cowboy. Auto-unlock: binnen een straal van 2 tot 3 meter gaat de fiets zelf van het slot en schakelt hij automatisch in. Ook nieuw: waarschuwing als iemand aan de fiets rommelt. Tevens zit er ongevallendetectie in: valt de fiets, moet de berijder binnen een minuut aangeven dat alles goed is. Zo niet, wordt er automatisch een contactpersoon gebeld. Nadeel: er is een abonnement voor nodig.

Omdat de smartphone zo centraal staat bij de Cowboy, zit er een speciaal koppelpunt voor een Quad Lock-telefoonhoesje op het stuur. Handig voor navigatie, fietsinformatie en ook als lader: heb je een draadloos laadbare telefoon, wordt die tijdens het rijden door de fiets opgeladen.

De Cowboy 4 is er in zwart, zandkleur en kaki. Het reguliere model en het doorstapmodel zijn er allebei vanaf 2590 euro.

Pluspunten:Minpunten:
  • Verkrijgbaar met én zonder bovenstang
  • Uitstekende trapondersteuning
  • Minimalistisch ontwerp
  • Simpel in gebruik
  • Uitneembare accu
  • Smeerloze tandriem
  • Geweldig afgewerkt
  • Geen aan/uitknop
  • Standaard geen standaard en spatborden

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.