'Cyberdreiging'

Amerikaanse marine verbiedt TikTok op werktelefoons

22 december 2019 om 13:28
Laatste update: 22 december 2019 om 13:35

Mariniers in de Verenigde Staten mogen niet langer de TikTok-app installeren op hun diensttelefoons. De app wordt gezien als een "dreiging voor de cyberveiligheid".

De marine waarschuwde personeel eerder deze week via een Facebook-pagina over het verbod, dat werd ingezien door Reuters. Mariniers die TikTok niet van hun telefoon verwijderen, hebben niet langer toegang tot het intranet van de organisatie.

Er wordt niet gezegd wat voor risico’s de app precies behelst, maar TikTok ligt al langer onder vuur in de Verenigde Staten. Omdat de app afkomstig is uit China, wordt gevreesd voor de invloed van de Chinese overheid.

De maker van de app kwam afgelopen maand onder een vergrootglas te liggen, toen bleek dat video’s over controversiële concentratiekampen in China werden verwijderd.

Specifieke uitzondering

Er is voor TikTok een specifieke uitzondering gemaakt. Mariniers mogen over het algemeen wel populaire apps van bedrijven op hun werktelefoons installeren, al wil een woordvoerder niet zeggen welke apps precies zijn toegestaan.

TikTok is in 2019 een grote hit met miljoenen maandelijkse gebruikers geworden. In Nederland zou de app ook door ruim een miljoen mensen zijn geïnstalleerd.

Wat is er zo briljant aan TikTok?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's