'Chatapp ToTok stiekem spionage-app Arabische Emiraten'
Afluisteren

'Chatapp ToTok stiekem spionage-app Arabische Emiraten'

23-12-2019 08:03 Laatste update: 08:46

Bastiaan Vroegop

De snel aan populariteit winnende app ToTok wordt in het geheim gebruikt om gebruikers af te luisteren voor de Verenigde Arabische Emiraten, zo gaat het hardnekkige gerucht.

Dat vertellen ingewijden van de Amerikaanse overheid aan The New York Times. Een onderzoek van de krant zou deze aantijgingen ook bevestigen.

De app zou worden gebruikt om iedere gesprek in de app door te sturen naar de Emiraten. Ook de gps-locatie, connecties, afspraken, geluiden en afbeeldingen van de gebruikers worden door de app verzonden. De app kijkt zelfs stiekem mee met de camera en tapt de microfoon af.

Ook populair in VS

ToTok, niet te verwarren met TikTok, staat nog maar enkele maanden in de appwinkels van Apple en Google. Op het moment is de chatdienst vooral populair in de Arabische Emiraten, maar de app is in andere landen ook in opmars. Afgelopen week was het de meest gedownloade sociale app in de Verenigde Staten. In totaal is ToTok al miljoenen keren gedownload.

De app toont een nieuw soort spionage voor de Emiraten. Inlichtingendiensten hoeven op deze manier niet in te breken op telefoons of netwerken af te tappen, maar maken simpelweg een app die burgers willen gebruiken.

Miljoen mensen

Experts en overheden waarschuwen al jaren voor de mogelijke spionagerisico's van buitenlandse apps. Afgelopen week verbood de Amerikaanse marine nog om TikTok op werktelefoons te installeren, uit angst dat de Chinese overheid ermee afluistert. Het komt echter zelden voor dat zulke spionage ook concreet bewezen wordt.

Kijk ook: wat is er zo briljant aan TikTok?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's