Oostenrijks ministerie doelwit van ernstige cyberaanval
'Ander land verdacht'

Oostenrijks ministerie doelwit van ernstige cyberaanval

05-01-2020 12:31 Laatste update: 12:42

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt onder vuur van een ernstige cyberaanval. Vermoedelijk wordt de aanval uitgevoerd namens de overheid van een ander land.

Dat vertelt woordvoerder Peter Guschelbauer van het ministerie aan persbureau APA

Het ministerie vertelt niet wat het exacte doelwit was bij de cyberaanval, of hoe de aanval is uitgevoerd. "Vanwege de ernst en aard van de aanval, wordt aangenomen dat er een ander land achter zit", aldus Guschelbauer.

De aanval begon op zaterdagavond. Kort na ontdekking van het voorval werden maatregelen getroffen. Experts vrezen dat het ministerie nog dagenlang onder vuur zal liggen. 

'Honderd procent beschermen kan niet'

Volgens Guschelbauer had het ministerie al "serieuze beveiligingsmaatregelen getroffen, maar is het onmogelijk om honderd procent te beschermen tegen cyberaanvallen."

Het is niet voor het eerst dat een Europees land vreest dat een andere overheid achter een cyberaanval zit. In 2015 werd het Duitse parlement nog getroffen door een grote hack, waar de Duitse overheidshackersgroep Fancy Bear van wordt verdacht.

De Groenen

Het Oostenrijkse ministerie werd aangevallen op de dag dat de Oostenrijkse Groenen een partijcongres organiseerden. Hierop stemde de partij in met een coalitie met de ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz. Het is onduidelijk of die stemming aanleiding is voor de cyberaanval.

De ÖVP zei in september ook doelwit te zijn van een "zeer gerichte hackaanval". In oktober 2018 zei de AIVD dat een Russische hack in Nederland was verijdeld.