Tips: elektrisch rijden in de winter
Comfortabel onderweg

Tips: elektrisch rijden in de winter

10-01-2020 21:54 Laatste update: 21-01-2020 09:21

Wie comfortabel elektrisch wil rijden in de winter moet deze 5 tips aanhouden.

Wie net elektrisch rijdt is nog niet helemaal gewend aan het opladen en het rekening houden met het bereik van de auto. In de winter is dat bereik net als bij benzineauto’s een stuk lager. Dat komt doordat je meer rolweerstand hebt van winterbanden en de verwarming harder moet werken. Maar ook je accu wil het liefst net als je chocolademelk zijn: lekker warm. Maar zonder slagroom. 

1 Voorverwarmen

Stel in je auto je vertrektijd in, zodat het interieur wordt voorverwarmd. Omdat de auto aan de stekker ligt, kun je de kachel laten draaien zonder de accu te gebruiken. Sommige auto’s warmen ook de accu voor, waardoor deze meer capaciteit kan benutten. Bij veel auto’s kun je dit instellen in het menu van de auto. Maar vaak zit het ook als optie in de app.

2 Stoelverwarming

Alle lucht in de auto verwarmen is niet de meest efficiënte manier om een aangenaam binnenklimaat te krijgen. Stoelverwarming is veel praktischer. Het warmt sneller op, verwarmt direct je lijf en kost minder energie. Gebruik op koude dagen dus altijd de stoelverwarming. In een Tesla kun je Range-modus aanzetten, waardoor de climate control minder energie verbruikt. 

3 Altijd aan de stekker

Als je je mobiele telefoon niet gebruikt, loopt de accu toch altijd een klein beetje leeg. Zelfs als hij uitstaat. Dat is bij een elektrische auto niet anders. Zet hem dus als je thuis bent gewoon aan de stekker, zodat je de accu vol kunt houden voor vertrek en van de netstroom kan voorverwarmen als je wel weg gaat. In tegenstelling tot een mobiele telefoon, wordt de accu van een auto daar niet minder van. Een slimme diagnosefunctie zorgt ervoor dat de accu niet overladen wordt. Bij Tesla kun je ook nog eens instellen dat je de accu bijvoorbeeld niet meer dan 90% wil gebruiken. Dan gaat hij langer mee. 

4 Check de range

Je zult vrij snel weten hoeveel kilometer je elektrische auto kan maken in verschillende omstandigheden. De website EV database heeft per elektrische auto een mooi rijtje met omstandigheden en het te verwachten bereik. Voordat je zelf weet wat je auto doet op een bepaalde route, check die website.

5 Weg met ijs

Als het stevig vriest, zet dan het automatisch in- en uitklappen van je spiegels uit, zodat de motortjes heel blijven. Je kunt de boel ontdooien door met de app de verwarming lekker hoog te zetten. In het geval van de Tesla zorgt Preconditioning er ook voor dat de oplaadklep los komt. Bij je garage kun je ook een behandeling van je ruiten bestellen waardoor ijs er niet zo makkelijk aan hecht. 

Elektrisch rijden in de winter levert je een bereik op dat bij lage temperaturen zo’n 10% minder is dan het gemiddelde bereik. Op korte afstanden is dat met een fossiele auto ook zo. Met onze tips kun je lekker warm toch op je bestemming komen. Doe er je voordeel mee. 

Volg onze updates over elektrische auto's

Kijk ook: elektrische Porsche Taycan

Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer reviews van elektrische auto's.