Elektrische auto Fisker Ocean is Tesla model Y concurrent
480 km bereik

Elektrische Fisker Ocean is concurrent voor Tesla Model Y

6 januari 2020 om 11:32
Laatste update: 6 januari 2020 om 12:19

De nieuwe elektrische auto Fisker Ocean moet de strijd aangaan met de aanstaande Tesla Model Y. De Ocean is een elektrische SUV met een bereik van 480 kilometer en een prijs van onder de 38.000 dollar.

Henrik Fisker bouwde de Fisker Karma. Zijn bedrijf ging failliet omdat de acculeverancier over de kop ging en werd herboren onder Chinese vlag. De merknaam werd Karma. Daarna stapte hij uit die samenwerking en begon opnieuw onder de naam Fisker.

Diezelfde Henrik Fisker heeft nu de Ocean aangekondigd. Een auto die in 2022 leverbaar zou moeten zijn. Hij heeft een accu van 80kWu. De nieuwe ondergrens voor accu's ligt op 60 kWu. En in het hogere segment ligt de bovengrens op dit moment bij 100 kWu.

De Fisker Ocean is met zijn beloofde bereik van 400 tot 480 kilometer dus een serieuze jongen, zeker als je bedenkt dat de vanafprijs 38.000 dollar is. Hoe zich dat precies vertaalt naar euro's, weten we nog niet. 

Motorkap en lampen

Fisker heeft dit keer gezorgd dat de accutoelevering gegarandeerd is voor de komende 5 jaar. Die nachtmerrie wil Henrik Fisker niet herbeleven. De motorkap is een stuk smaller dan op een traditionele auto en hoeft volgens Fisker niet open gemaakt te worden door de klant.

Leuk detail: de knipperlichten en dagrijverlichting zijn niet geïntegreerd. Je kent vast het beeld van een auto die aan één kant een witte lamp aan heeft staan en aan de andere kant oranje knippert. Daar ergerde Fisker zich begrijpelijkerwijs aan en dus haalde hij de twee functies weer uit elkaar.

Optie: zonnepanelen

Leuk detail is de California-modus: alle ramen, inclusief het dak en de achterklep kunnen in één keer open, voor een pseudo-cabriogevoel. Dat dak heeft zelfs de mogelijkheid om met zonnepanelen bekleed te worden. 

Net als Tesla kun je de auto online bestellen tegen een aanbetaling. Voor 250 dollar heb je een plekje op de productielijst. Als alles soepel verloopt, wordt je auto dan volgend jaar gebouwd en heb je hem in 2022. Net als bij Tesla bestaat het dashboard ook uit een groot verticaal scherm.

Tesla Model Y

De directe concurrent lijkt de Tesla Model Y te worden. Die zal later dit jaar verkrijgbaar zijn voor 39.000 dollar. Net als bij die auto komt er van de Fisker Ocean een tweewiel- en een vierwielaangedreven versie.

Tesla Model 3 na drie maanden:

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's