© Ikea

Slimme rolgordijnen Ikea krijgen nu HomeKit-ondersteuning
Siri, open de gordijnen

Slimme rolgordijnen Ikea krijgen nu HomeKit-ondersteuning

6 januari om 12:53
Laatste update: 6 januari om 13:38

De slimme rolgordijnen van Ikea zijn sinds afgelopen zomer te koop in Nederland, maar krijgen nu pas ondersteuning voor Apple HomeKit.

Door de HomeKit-ondersteuning kunnen IKEA's slimme rolgordijnen worden toegevoegd aan HomeKit-scènes van gebruikers. Zo kan met één commando een serie handelingen in gang worden gezet, zoals het sluiten van de gordijnen en het inschakelen van de lampen. Ook kunnen de rolgordijnen nu via Siri worden bediend.

Gebruikers hebben wel een IKEA Trådfri-hub nodig, die voor 32,95 euro door Ikea wordt verkocht. Via die hub kan de slimme verlichting van Ikea al langer via HomeKit worden bestuurd. De hub moet door gebruikers van de nieuwste firmware worden voorzien, versie 1.10.28. Wanneer de update al automatisch is toegepast, verschijnen de slimme rolgordijnen vanzelf in de Woning-app van iOS.

Universele standaard op komst

Ikea doet er wel vaker langer over om HomeKit-ondersteuning toe te voegen. Zo verschenen de Trådfri-lampen in april 2017, maar volgde de HomeKit-update pas in oktober van dat jaar.

Het grote aantal verschillende smart home-platformen is een doorn in het oog van gebruikers. Die moeten bij elke gadget oppassen of het apparaat wel werkt met hun andere apparatuur.

Universele standaard

Makers van smart home-gadgets werken aan één universele standaard voor slimme apparaten. Apple, Google en Amazon hebben daar onlangs voor gepleit, en ook Ikea sloot zich toen bij dat initiatief aan.

IKEA's slimme rolgordijnen Fyrtur: je geld waard?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's