© Netatmo

Netatmo komt met slim slot met echte sleutels
HomeKit-ondersteuning

Netatmo komt met slim slot met echte sleutels

06-01-2020 13:37 Laatste update: 07-01-2020 16:07

Fabrikant van smart home-apparaten Netatmo komt met een slim slot dat werkt met ouderwetse sleutels met een nieuwe draai.

Tot nu toe zijn slimme deursloten voor consumenten veelal een soort motortjes met wifi. Gebruikers kunnen vanaf een afstand hun deur openen of sluiten. Dat is handig, maar ook een veiligheidsrisico. Het nieuwe Smart Door Lock van de Franse fabrikant Netatmo verandert dat door fysieke sleutels te gebruiken.

De sleutels werken zoals we al eeuwen gewend zijn: steek ze in het sleutelgat en draai ze om. De sleutels hebben alleen geen tanden, maar werken op basis van NFC. Die draadloze techniek zit ook onder meer in contactloze penpasjes en de ov-chipkaart.

Niet vanaf een afstand

Voordeel daarvan is dat nieuwe sleutels makkelijk kunnen worden bijgemaakt. Ook kan één sleutel voor meerdere deuren worden gebruikt, en kan een verloren sleutel worden geblokkeerd.

Nadeel van Netatmo's aanpak is dat gebruikers het slot niet vanaf een afstand kunnen openen en sluiten. Wel is openen zonder sleutels mogelijk, al moet het slot dan nog steeds worden omgedraaid. Wie zijn sleutels vergeet, kan echter via NFC op zijn telefoon het slot ontgrendelen, waarna het fysiek opengedraaid kan worden.

Toegang voor gasten

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld buren of gasten tijdelijk toegang tot het slot te geven, zodat zij zichzelf kunnen binnenlaten. Het Smart Door Lock heeft bewust geen wifi, en communiceert via Bluetooth met HomeKit. Dat zou het moeilijker moeten maken om het slot te hacken.

Het Netatmo Smart Door Lock is vanaf eind 2020 te koop in Europa, voor een verwachte prijs van tussen de 350 en 400 euro. Daarvoor krijgen gebruikers dan het slot en drie sleutels. Een setje met drie nieuwe sleutels zou 100 euro extra moeten kosten.

Kijk ook: slim slot van Nuki

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's