ToTok terug in Google-appwinkel na beschuldiging spionage
Niet bij Apple

ToTok terug in Google-appwinkel na beschuldiging spionage

07-01-2020 07:50 Laatste update: 07:50

De populaire chatapp ToTok is weer te downloaden in de Google Play Store. Dat terwijl de app eerder werd verdacht van spionage voor de Verenigde Arabische Emiraten.

ToTok is een steeds populairder wordende chatapp, die beschikbaar is in landen waar WhatsApp verboden is. De app profileert zich als een beveiligde chatdienst die niet zomaar kan worden afgeluisterd.

Bronnen van The New York Times beweerden eind vorig jaar echter het tegendeel. De app zou door de Arabische Emiraten worden afgetapt, waardoor ieder gedeeld bericht ingezien kan worden. De maker van de app zou slechts een front van de lokale overheid zijn.

Google en Apple verwijderden de app uit hun respectievelijke appwinkels, vermoedelijk omdat de spionage aan het licht kwam. Inmiddels heeft Google de app echter weer toegelaten in de Play Store.

Reden onduidelijk

Een woordvoerder van Google wil niet aan The Verge vertellen waarom de app ineens terug is. Het bedrijf stelt alleen "rapporten over veiligheids- en privacyproblemen serieus te nemen".

De app is nog steeds niet teruggekeerd naar de App Store van Apple. De makers van ToTok ontkennen namens de lokale overheid te spioneren. Volgens hun is de app "open, eerlijk en transparant."

De app TikTok, waarvan de naam best veel op ToTok lijkt, ligt ook onder vuur. Mariniers in de Verenigde Staten mogen de app niet op diensttelefoons installeren, uit angst dat China hiermee spioneert.

Wat is er zo briljant aan TikTok?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's