© Mercedes-Benz

Mercedes toont Avatar-auto met bewegende schubben
Scifi

Mercedes toont Avatar-auto met bewegende schubben

07-01-2020 10:02 Laatste update: 18:56

De nieuwste conceptauto van Mercedes-Benz is ontwikkeld in samenwerking met Avatar-regisseur James Cameron.

De Mercedes-Benz Vision AVTR heeft organische vormen en buitenaards ogende wielen met blauwe lampen. Niet enkel cosmetisch: dankzij de ronde wielen kan de auto naar de zijkant of diagonaal bewegen. De wielen zijn gebaseerd op "de zaden van de Tree of Souls" uit de film Avatar uit 2009.

Het meest opvallend zijn de bewegende schubben op de achterkant van de auto. De 33 schubben, of bionic flaps, kunnen volgens Mercedes worden gebruikt om met mensen buiten de auto te communiceren.

Projecties en geen stuur

De auto heeft geen stuur, een ontwerp dat in meer van dergelijke conceptauto's wordt gebruikt. In de toekomst zijn auto's dermate zelfrijdend dat zo'n stuur niet meer nodig is, denken automakers. Het dashboard is voorzien van een groot, gebogen beeldscherm.

Mercedes ziet het daarnaast voor zich dat passagiers hun hand op het controlepaneel in het midden van de auto plaatsen, waarna het menu op hun hand geprojecteerd wordt.

'Letterlijk versmelten'

Ook kan de hartslag van de passagier worden gedetecteerd, zodat de stoelen van de auto op dat ritme kunnen vibreren. Zo kunnen mens en machine volgens Daimler-topman Ola Källenius "letterlijk versmelten". Dat versleten is weer een verwijzing naar de manier waarop de blauwe hoofdrolspelers uit Avatar versmelten met hun vliegende dieren.

De Mercedes-Benz Vision AVTR zal net zoals de meeste conceptauto's niet in deze vorm op de markt komen. Wel bevat de auto allerlei onderdelen die wel in toekomstige consumentenauto's terug zouden kunnen komen.

Eerste indruk: elektrische Porsche Taycan

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Kijk ook: highlights van techbeurs CES 2020