Nieuwe Bluetooth zorgt voor betere accuduur en geluidskwaliteit koptelefoon
Koptelefoon en boxen

Nieuwe Bluetooth zorgt voor betere accuduur en geluidskwaliteit koptelefoon

07-01-2020 11:17 Laatste update: 12:15

Een nieuwe Bluetooth-standaard zorgt voor een betere geluidskwaliteit en een langere batterijduur van draadloze speakers, oordoppen en koptelefoons.

De nieuwe standaard werd onthuld door de Bluetooth Special Interest Group (SIG) op techbeurs CES. Fabrikanten mogen per direct het nieuwe LE Audio in hun apparaten gebruiken.

LE Audio gebruikt de technologie achter het eerder Bluetooth Low Energy, dat voorheen vooral werd gebruikt voor bijvoorbeeld slimme trackers en smarthome-apparaten. Door een Low Energy-antenne te gebruiken, kan een nieuwe draadloze koptelefoon gebruikmaken van de nieuwe standaard.

Langere accuduur, kleinere apparaten

Omdat LE Audio minder stroom verbruikt, kan een koptelefoon langere tijd achter elkaar worden gebruikt. Is de huidige batterijduur al prima, dan adviseert de SIG om kleinere batterijen te gebruiken en op die manier de algehele grootte te verminderen.

De standaard kan vooral veel betekenen voor draadloze oordoppen zoals de AirPods en Galaxy Buds, die door hun kleine vormfactor een beperkte gebruikstijd hebben.

Beter geluid

De Bluetooth-standaard gebruikt ook de nieuwe geluidscodec LC3, die zelfs bij een slechte verbinding relatief hoge audiokwaliteit moet bieden. Uit onderzoek zou blijken dat het geluid consequent goed klinkt, zelfs bij een hogere bitrate van 345 Kbps. 

Daarnaast biedt LE Audio ook ondersteuning voor gehoortoestellen, die hierdoor op gemakkelijkere wijze draadloos geluid kunnen afspelen. Maar ook dat werkt alleen met nieuwe toestelen met de juiste soort antenne.

Eerste indruk: AirPods Pro

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's