© Toyota

Toyota bouwt aan 'stad van de toekomst' in Japan
Waterstof en robots

Toyota bouwt aan 'stad van de toekomst' in Japan

07-01-2020 13:57 Laatste update: 15:25

Toyota werkt aan Woven City, zijn eigen 'stad van de toekomst', in Japan aan de voet van de berg Fuji. Daar wil het bedrijf allerlei nieuwe technieken en innovaties testen.

Toyota wil van de stad van de toekomst een levend prototype maken, waar de werknemers van het bedrijf komen te wonen. Met een oppervlakte van 70 hectare biedt Woven City straks plaats aan zo'n tweeduizend inwoners.

Het futuristische dorp moet dankzij de waterstofcellen van Toyota totaal klimaatneutraal worden. De daken worden bedekt met zonnepanelen, en er wordt enkel duurzaam hout gebruikt. Wel futuristisch: robots zullen het hout voorzien van traditioneel Japans houtsnijwerk.

Het stadje zal als testplaats werken voor zelfrijdende voertuigen, innovatief straatontwerp, nieuwe smarthome-toepassingen en robotica. Toyota hoopt tot nieuwe inzichten te komen omdat de inwoners permanent in Woven City wonen.

Verleden en toekomst

De naam van het dorp is tweeledig: aan de ene kant is het een verwijzing naar de herkomst van Toyota, dat een kleine honderd jaar geleden begon als maker van automatische weefgetouwen. Aan de andere kant wijst 'Woven' op de manier waarop de drie typen straten in de stad zich met elkaar verweven: een straat voor voetvangers, eentje voor snelle voertuigen en een mengvorm voor voetgangers en kleinere voertuigen zoals stapjes.

Woven City wordt gebouwd op de locatie van een voormalige Toyota-fabriek en wordt mede ontworpen door de Deense architect Bjarke Ingels, onder meer bekend van het Two World Trade Center in New York en het nieuwe hoofdkantoor van Google.

Kijk ook: Je slaapkamer slim maken met IKEA

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's