Facebook-topman waarschuwt: 'Benadeel Trump niet'
Interne memo

Facebook-topman waarschuwt: 'Benadeel Trump niet'

08-01-2020 08:07 Laatste update: 08:07

Facebook-vicepresident Andrew Bosworth waarschuwt personeel om de middelen van het sociale netwerk niet in te zetten om de Trump-verkiezingscampagne te dwarsbomen.

Dat deed hij eind december in een interne memo gericht aan personeel, die inmiddels is gelekt naar The New York Times. Volgens Bosworth is Facebook één van de redenen waarom Trump de verkiezingen in 2016 heeft gewonnen.

"Ik ben zelf een liberaal en wil dolgraag alles dat ik tot mijn beschikking heb gebruiken om te voorkomen dat dit een tweede keer gebeurt", schrijft hij. "Wat zorgt ervoor dat ik mij inhoud?"

Lord of the Rings

"Ik denk vaak terug aan The Lord of the Rings, aan het moment dat Frodo de ring aan Galadriel wil geven. Ze denkt dat ze de kracht hiervan ten goede kan inzetten, maar ze weet ook dat ze op termijn gecorrumpeerd wordt."

Bosworth denkt dat Facebook daarom nooit zijn invloed moet gebruiken om verkiezingsresultaten te veranderen. Doet het bedrijf dit wel, dan "wordt het waar ze zelf voor vrezen."

'Niks met Rusland te maken'

Volgens de topman won Facebook de verkiezingen in 2016 door "de beste reclamecampagne ooit" op het platform te draaien. "Zijn winst had niks te maken met Russische inmenging of het datalek bij Cambridge Analytica", denkt Bosworth.

Gegevens van Facebook-gebruikers werden rond de verkiezingen van 2016 buitgemaakt door Cambridge Analytica, dat vervolgens psychologische profielen van bezoekers maakte. Hiermee werden gerichte politieke reclames voor onder andere de Trump-campagne gemaakt.

In 2018 lekte ook al eens een intern bericht van Bosworth, dat origineel in 2016 naar personeel was verstuurd. Hierin zei de topman dat alles gerechtvaardigd is om het bedrijf te laten groeien, en dat hij vermoedde dat mensen zullen sterven door Facebook.

Beschuldigingen Trump

Trump beschuldigde techreuzen er eerder van hun macht te misbruiken. Google zou in de zoekresultaten bijvoorbeeld linkse sites voortrekken, zodat rechtse ideologieën niet goed te vinden zijn. Volgens de bedrijven is daar niks van waar: een neutraal algoritme bepaalt wat er wordt getoond.

De president zei onlangs nog dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg hem feliciteerde, omdat hij de populairste gebruiker op het platform is.

'Facebook net zo verslavend als suiker'

Bosworth maakt zich in de memo ook boos over mensen die Facebook-verslaving vergelijken met bijvoorbeeld roken. Volgens hem is het sociale netwerk helemaal niet zo verslavend als nicotine.

Het sociale netwerk zou eerder vergelijkbaar zijn met suiker, waarbij je volgens Bosworth zelf verantwoordelijk bent voor je inname. "Als ik suiker wil eten en vroeg wil sterven, dan is dat een prima standpunt om te hebben", schrijft hij. "Mijn opa deed hetzelfde met bacon en dat respecteerde ik altijd. En sociale media is minder dodelijk dan bacon."

Techbeurs CES: eerste Sony-auto en rollende robot van Samsung

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's