Nep-sms roept dienstplichtigen in VS op voor oorlog Iran
Dreigt met celstraf

Nep-sms roept dienstplichtigen in VS op voor oorlog Iran

08-01-2020 08:47 Laatste update: 09:36

Het Amerikaanse leger waarschuwt voor een rondgaande nep-sms, die dienstplichtigen oproept om per direct mee te vechten in Iran. Wie dat niet doet, gaat volgens de oplichter de cel in.

"Het rekruteringsprogramma van het Amerikaanse leger heeft meerdere meldingen gekregen over deze nep-sms’jes", leest een verklaring. "We willen Amerikanen er van verzekeren dat deze berichten frauduleus zijn en niet door ons werden verstuurd."

De berichtenverzender doet zich voor als een legertak die dienstplichtigen opspoort. "We hebben je meermaals gemaild maar geen reactie gekregen", luidt de sms. "Je bent dienstplichtig en moet je zo spoedig mogelijk bij ons melden om naar Iran te vertrekken."

De sms wordt met een waarschuwing afgesloten: "We weten dat dit telefoonnummer nog werkt. Wie niet reageert krijgt een boete en een celstraf van minstens zes jaar." 

Spanningen VS en Iran

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn opgelopen sinds een Iraanse generaal bij een raketaanval werd gedood. Afgelopen nacht voerde Iran een vergeldingsactie uit, met een raketaanval op meerdere Amerikaanse doelen in Irak.

Het leger heeft echter nog geen oproep aan dienstplichtigen gedaan. Voordat zo’n bericht kan worden verstuurd, zou deze eerst goedgekeurd moeten worden door het congres en president Trump.

Onbekende verzender

Het is niet duidelijk door wie de sms werd verzonden. Het beveiligingsteam van het leger voert op het moment een onderzoek uit. 

Mogelijk probeert de oplichter, die na een reactie bijvoorbeeld een linkje naar malware stuurt of data probeert te stelen. Het zou ook kunnen gaan om een Amerikaan die hoopt landgenoten aan te sporen zich bij het leger aan te sluiten.