Luchthavenscherm toont 100 mensen tegelijk andere informatie
Multi-view pixels

Luchthavenscherm toont 100 mensen tegelijk andere informatie

08-01-2020 10:19 Laatste update: 10:19

Een speciaal beeldscherm gebruikt door luchtvaartmaatschappij Delta toont honderd reizigers tegelijkertijd hun eigen reisinformatie, zonder dat ze elkaars gegevens te zien krijgen.

Luchthavens hebben al jaren borden waarop je vluchtinformatie kunt zien, maar daarop wordt alle informatie tegelijk getoond. Je moet daarom altijd zoeken naar jouw specifieke vlucht, die soms pas later in beeld verschijnt. Dat is bij het Delta-scherm niet het geval: iedere reiziger ziet zijn of haar persoonlijke data.

Het systeem werkt op het moment met honderd reizigers tegelijkertijd, die vanaf verschillende plekken in de terminal naar hetzelfde bord kunnen kijken. Daarop zien ze in één oogopslag of hun vluchten bijvoorbeeld vertraagd zijn. Op termijn hoopt Delta dat het bord door maximaal duizend mensen tegelijk gebruikt kan worden.

Het systeem wordt gemaakt door de startup Misapplied Sciences, die een samenwerking met Delta heeft aangekondigd.

Speciale pixels

Het scherm gebruikt zogeheten 'multi-view pixels'. Die laten een ander beeld zien afhankelijk van waar je staat, net als bij oude hologramplaatjes. Een camera scant de reizigers met gezichtsherkenning, waarna het scherm op zijn of haar locatie de persoonlijke reisinformatie laat zien.

Het beeldscherm wordt in eerste instantie getest op de luchthaven van de Amerikaanse stad Detroit. Reizigers moeten vooraf toestemming geven om het bord te gebruiken, om mogelijke privacyproblemen te voorkomen. Daarbij kan ook een eigen taal worden gekozen voor de persoonlijke boodschap op het bord.

Sony's eerste auto en een rollende Samsung-robot:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's