Nieuwe Tesla-fabriek mogelijk vertraagd door bedreigde vleermuis
Gigafactory

Nieuwe Tesla-fabriek mogelijk vertraagd door bedreigde vleermuis

08-01-2020 18:52 Laatste update: 21:02

De bouw van Tesla's nieuwe grote fabriek loopt mogelijk vertraging op, omdat een bedreigde vleermuissoort op het bouwterrein woont.

Dat vertelt Christiane Schröder van de Duitse natuurorganisatie Nabu Brandenburg aan de Berliner Zeitung.

De autofabrikant kondigde eind vorig jaar plannen aan om een zogeheten Gigafactory in de omgeving van Berlijn te bouwen. Daarmee komt voor het eerst zo'n grote fabriek van Tesla in Europa te staan.

Het pand moet eind 2021 operationeel zijn, maar de bedreigde vleermuizen die in een nabijgelegen bos woont zorgt voor problemen. De geplande ontbossing zou niet van start kunnen gaan totdat deze dieren zijn verhuisd, maar volgens een Duitse natuurorganisatie is daar een speciale vergunning voor nodig.

De vergunning verleent Tesla toestemming om de vleermuizen tijdens hun winterslaap in februari te verhuizen. En dat is een must, want in maart begint het broedseizoen van de nabijgelegen vogels, waarbij het bos ook niet zomaar gekapt kan worden.

Race tegen de klok

Hierdoor zou een race tegen de klok zijn ontstaan: Tesla moet voor februari voorbij is de vergunning krijgen, maar het kan meerdere weken duren tot deze ook daadwerkelijk verleend wordt. Komt de vergunning later, dan moet het plan worden aangepast voor de vogels. En dan zou de verbouwing, die eind februari gepland staat, niet op tijd van start gaan.

Tesla kwam eerder al onder vuur wegens de voorgenomen ontbossingsplannen. Het bedrijf beloofde echter ter compensatie drie keer zoveel bomen te planten.

Vliegende Uber-taxi en Mercedes' Avatar-auto:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's