Camerafabrikant Ring ontslaat glurende medewerkers
Cameradeurbel

Camerafabrikant Ring ontslaat glurende medewerkers

09-01-2020 16:18 Laatste update: 16:18

Amazon-dochterbedrijf Ring heeft vier medewerkers ontslagen die stiekem video's van gebruikers bekeken.

Ring maakt cameradeurbellen en slimme beveiligingscamera's voor in en om het huis. Sommige medewerkers hebben toegang tot die beelden in het kader van hun werk, bijvoorbeeld om de kunstmatige intelligentie van de camera's te verbeteren.

Ten minste vier van die medewerkers maakten misbruik van die toegang en zijn door het bedrijf ontslagen, meldt Motherboard op basis van een brief die Ring naar Amerikaanse senatoren stuurde.

Toegang nu beperkt

Volgens de brief bekeken de ontslagen medewerkers alle vier meer video's dan nodig was voor hun werk. "In elk geval heeft Ring het incident onderzocht en na vaststelling van de overtreding de persoon ontslagen", meldt het bedrijf.

Ring heeft de toegang tot video's van gebruikers daarnaast verder ingeperkt. Nu hebben drie medewerkers van Ring toegang tot de opgeslagen video's van consumenten.

Ring vaak onder vuur

In 2019 kwam Ring meermaals in opspraak, zoals toen bleek dat de beveiliging van de camera's niet op orde was. Daardoor konden kwaadwillenden niet alleen meekijken, maar klanten zelfs valse beelden laten zien.

Ook ontdekte een beveiligingsbedrijf vorig jaar dat medewerkers van Ring ongestoord live konden meekijken met beelden die alle slimme camera's van Ring bij mensen thuis maakten.

Politie

Ring krijgt ook regelmatig kritiek op zijn nauwe banden met Amerikaanse politiekorpsen, die toegang kunnen krijgen tot beelden van Ring. Experts vrezen een aantasting van burgerlijke vrijheden. 

Sommige producten van Ring, waaronder de cameradeurbel, zijn ook in Nederland te koop.

Getest: Ring Video Doorbell 2

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's