Reddit verbiedt deepfakes en andere misleidende imitaties
Net echt

Reddit verbiedt deepfakes en andere misleidende imitaties

10-01-2020 10:10 Laatste update: 11:30

De populaire forumsite Reddit doet in zijn nieuwe richtlijnen misleidende deepfakes en andere 'kwaadaardige vormen' van imitatie in de ban.

Volgens de nieuwe richtlijnen van Reddit is het niet meer toegestaan om afbeeldingen of video's te delen die bewust gemaakt zijn om mensen te misleiden. Het gaat dan bijvoorbeeld om video's waarin een politicus is lijkt te zeggen wat hij helemaal niet gezegd heeft, of de eerder aan banden gelegde reeks pornovideo's waar gezichten van bekendheden waren opgeplakt.

Reddit stelt nadrukkelijk dat alleen moedwillig misleidende beelden worden verboden. Het gebruik van deepfakes om grappige video's te maken is nog steeds toegestaan. "Geen zorgen, wij zien Nic Cage net zo graag op onverwachte plekken als jullie", verwijst Reddit naar een populaire reeks deepfake-video's waarin het gezicht van acteur Nicolas Cage in allerlei films wordt geplakt.

Facebook verbiedt deepfakes ook

De stap van Reddit komt twee dagen nadat Facebook deepfakes ook al in de ban deed. Volgens Facebook worden deepfakes nog maar nauwelijks op het sociale netwerk gedeeld, maar is het een "forse uitdaging" om met zulke beelden om te gaan.

Filmmaker Jordan Peele waarschuwde al eens voor de gevaren van deepfakes met een video waarin de voormalige Amerikaanse president Barack Obama dingen leek te zeggen, terwijl hij dat in werkelijkheid nooit deed.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

In november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De vorige verkiezingen in dat land werden overschaduwd door beschuldigingen van buitenlandse inmenging via sociale media. Veel sociale media passen nu in beleid aan. Zo besloot Twitter onlangs om voortaan geen enkele politieke advertentie meer te tonen.

Zo werken deepfakes:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Kijk ook: laptops met vouwbare schermen