'Rusland hackte bedrijf betrokken bij impeachment Trump'
Burisma

'Rusland hackte bedrijf betrokken bij impeachment Trump'

14-01-2020 07:56 Laatste update: 08:12

Russische hackers zouden het Oekraïense gasbedrijf Burisma hebben gehackt. Dat bedrijf staat centraal in de impeachment-procedure van de Amerikaanse president Donald Trump.

De hack vond plaats in november, toen het bedrijf veel in het nieuws werd besproken. Dat vertellen beveiligingsexperts aan The New York Times

Burisma kwam in de schijnwerpers te staan omdat de zoon van presidentskandidaat Joe Biden in de raad van bestuur zat. Trump zou Oekraïne hebben gevraagd een onderzoek te starten naar de Bidens, in ruil voor militaire hulp. 

Het is niet bekend wat de Russische hackers precies wisten te bemachtigen. Vermoedelijk werd gezocht naar dezelfde informatie over de Bidens die Trump ook wilde bemachtigen.

Trump wordt sinds de verkiezingen van 2016 beschuldigd van nauwe banden met Rusland. Een trollenfabriek in Rusland verspreidde veel nepnieuws in het voordeel van de toenmalig presidentskandidaat. Daarnaast werd de Democratische Partij gehackt door overheidshackers van het land.

Impeachment

Het gesprek tussen Trump en de president van Oekraïne leidde uiteindelijk tot de impeachment van de Amerikaanse president. Daarmee is hij beschuldigd van machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. 

Bij de impeachment werd hij ook aangeklaagd voor de belemmering van de rechtsgang, omdat hij het onderzoek probeerde te belemmeren. De impeachment kan op termijn leiden tot het afzetten van Trump. Daarover moet de senaat op een later moment stemmen.