AI, het regent

Google gebruikt deep learning om regen te voorspellen

14 januari 2020 om 19:39
Laatste update: 14 januari 2020 om 19:39
  • Erwin Vogelaar

Google gebruikt een diep neuraal netwerk om beter te voorspellen waar en wanneer het gaat regenen.

Een team bij Google gebruikt deep learning om beter te voorspellen wanneer het gaat regenen. Het gebruikte diepe neurale netwerk heeft verschillende voordelen vergeleken met huidige modellen voor weersvoorspelling. Zo stelt het bedrijf dat andere modellen uren nodig hebben om een goede voorspelling te maken. Googles systeem kan het in tien minuten. 

Een ander voordeel is de resolutie. Googles systeem breekt de Verenigde Staten op in vakjes van 1 vierkante kilometer. Andere modellen limiteren dat tot vakjes van vijf kilometer per zijde. 

Zes uur

Het systeem van Google zou met deze voordelen regenverwachting binnen zes uur in de toekomst beter moeten kunnen voorspellen dan huidige systemen. 

Voor deze voorspellingen is het systeem gevoed met duizenden weerpatronen uit het verleden, en werden de resultaten bijgestuurd totdat het systeem uit zichzelf correct kon voorspellen. Op dit moment kan het systeem nog wel enkel het weer in de Verenigde Staten voorspellen, maar met de juiste data moet het ook in andere landen werken.

E-bike met een loopband

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's