'EU overweegt verbod op gezichtsherkenning op straat'
Privacy

'EU overweegt verbod op gezichtsherkenning op straat'

17-01-2020 14:08 Laatste update: 18:01

De Europese Unie zou een verbod van drie tot vijf jaar overwegen op technologie voor gezichtsherkenning in de publieke ruimte.

Met dat tijdelijke verbod zou de Europese Unie tijd hebben om voldoende regelgeving te maken om misbruik te voorkomen, meldt Reuters. Het persbureau heeft het 18-pagina's tellende voorstel van de EU al ingezien.

Tijdens het verbod zou de Europese Commissie de tijd hebben om te werken aan mogelijke maatregelen die tegen gezichtsherkenning in het openbaar genomen zouden moeten worden. Er zouden uitzonderingen op het verbod gemaakt kunnen worden voor beveiligingsprojecten en onderzoek.

Gezichtsherkenning in apotheek

In China wordt gezichtsherkenning al steeds vaker ingezet, zowel op straat als in bijvoorbeeld apotheken. Wie bepaalde medicijnen wil kopen, moet zijn gezicht scannen. Met camera's op straat kan China automatisch bekende criminelen herkennen, en zelfs de manier waarop ze lopen.

De VS kwam onlangs ook met een wetsvoorstel rond kunstmatige intelligentie, waaronder beeldherkenning. Het land wil weinig regelgeving toepassen, en spoort de EU aan om hetzelfde te doen.

Kijk ook: de nieuwe Microsoft-tablet

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s