Hoger beroep

Rechter verbiedt verkoop Wiko-telefoons in Nederland

Rechter verbiedt verkoop Wiko-telefoons in Nederland
22 januari 2020 om 13:34
Laatste update: 22 januari 2020 om 13:34

Het Franse Wiko mag zijn smartphones niet langer in Nederland verkopen. De fabrikant heeft een octrooi van Philips geschonden.

Dat heeft de rechter eind december bepaald bij een hoger beroep. Het vonnis is nu pas openbaar gemaakt.  

Wiko was voor de rechter gedaagd door Philips, dat stelt dat de telefoonmaker een octrooi heeft geschonden voor de 3G-technologie HSDPA. Hiermee zijn hogere snelheden op 3G mogelijk. Het Franse bedrijf had daarom een licentie moeten afsluiten om deze technologie in Nederlandse telefoons te mogen gebruiken.

Uit de winkels halen

Het oordeel van de rechter is stellig: het is Wiko verboden om nog inbreuk te maken op het octrooi van Philips. Het Franse bedrijf moest vier weken na het vonnis alle winkels verzoeken om per direct de Wiko-telefoons uit de schappen te halen, en daarbij beloven de aankoopprijs en bijkomende kosten te vergoeden. 

Die eis van de rechter lijkt Wiko ook al op te volgen: een woordvoerder van Bol.com bevestigt dat in elk geval die webwinkel zo'n aangetekende brief heeft ontvangen. Daar is ook geen enkele Wiko-telefoon meer te vinden. Enkele andere webwinkels bieden de Wiko-telefoons nog wel aan.

Dwangsom

Blijkt dat Wiko alsnog in overtreding is, dan wordt het bedrijf verplicht om een dwangsom te betalen aan Philips. Deze kan oplopen naar 50.000 euro per inbreukmakend product. Daarnaast moet de telefoonmaker alle geleden schade aan Philips betalen, plus de proceskosten van de juridische kwestie. Die zijn inmiddels hoog opgelopen, naar 300.000 euro voor de eerste zaak en 280.000 euro voor het hoger beroep.

Wiko kan nog in cassatie gaan, om het beroep proberen aan te vechten bij de Hoge Raad. Het is onduidelijk of dat zal gebeuren: het telefoonnummer van het Nederlandse kantoor lijkt te zijn afgesloten, maar een woordvoerder van een extern bureau hoopt later verdere vragen te kunnen beantwoorden.

Goedkope smartphones

Wiko is een dochteronderneming van het Chinese Tinno Mobile, dat vooral goedkopere toestellen produceert. Daarmee lijkt het bedrijf slechts een klein marktaandeel in Nederland te hebben veroverd.

Afgelopen jaar overkwam Asus hetzelfde: de telefoons van deze fabrikant schonden hetzelfde octrooi en moesten daarom uit de winkels worden gehaald.

Tien handige functies in Android 10

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's