Politie in Londen gaat massaal gezichtsherkenning inzetten
Camera's

Politie in Londen gaat massaal gezichtsherkenning inzetten

24-01-2020 14:11 Laatste update: 17:12

Agenten in Londen krijgen de beschikking over een nieuw wapen: gezichtsherkenning. Speciale camera's moeten mensen in een massa scannen en de gezichten vergelijken met een database.

Wanneer agenten iemand zien die wordt gezocht, slaat het systeem Live Facial Recognition alarm. In de database staan foto's van zware criminelen. Het systeem wordt behalve voor pakken van criminelen ook gebruikt voor het opsporen van vermiste kinderen en verwarde personen.

Live Facial Recognition werd al een tijd getest. Daaruit bleek dat het aan alle kanten hapert, de meeste 'herkende' personen bleken onschuldig en hadden niets misdaan.

Toch is de Metropolitan Police ervan overtuigd dat het systeem de moeite waard is: "Technologie neemt het traditionele politiewerk niet over. Dit is een systeem dat agenten een hint geeft, dat die persoon misschien degene is naar wie je zoekt, maar het is altijd de beslissing van de agent om erop te reageren." 

Het systeem gaat van start rond locaties waarvan de politie inschat dat de kans groot is dat er daders van zware delicten komen. Het is niet bekend hoeveel camera's voor het nieuwe systeem worden gebruikt. Het systeem is niet aangesloten om het bestaande netwerk voor cameratoezicht op openbare locaties. 

Privacy-activisten noemen de camera's tegen de BBC een 'ernstige bedreiging voor de burgervrijheid'. 

Volg Bright op YouTube

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s