Facebook toont sites en apps die data naar sociale netwerk sturen
Privacy

Facebook toont sites en apps die data naar sociale netwerk sturen

28-01-2020 12:20 Laatste update: 12:27

Een nieuwe overzichtspagina op Facebook laat zien welke websites en apps privégegevens naar het sociale netwerk sturen.

Je kunt al die verzamelde gegevens ook verwijderen, zodat Facebook ze niet meer kan inzien. Op die manier hoopt het sociale netwerk transparanter te zijn over hoe je data worden bekeken en gebruikt.

De pagina richt zich op websites en apps die niet in het beheer van Facebook zijn, maar wel gegevens toesturen. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven die gebruikmaken van Facebooks advertentienetwerk, die via cookies doorgeven welke pagina’s je hebt bezocht.

In 2018 bleek dat verzekeraars ook zulke trackingpixels op hun sites hadden staan. Hierdoor kon Facebook bijvoorbeeld zien welke gebruiker zocht naar informatie over bepaalde ziektes.

2 miljard gebruikers krijgen melding

De techreus wil daarnaast meer gebruikers op hun privacy-instellingen wijzen. In de komende twee weken zullen iets minder dan 2 miljard gebruikers een melding in beeld zien, die hun oproept om te kijken hoe hun privacy-opties zijn afgesteld.

Onder vergrootglas

Facebook kwam de afgelopen jaren meermaals onder een vergrootglas te liggen in verband met privacyschandalen. Zo werd gebruikersdata bijvoorbeeld misbruikt door Cambridge Analytica om psychologische profielen van bezoekers te maken. Deze werden vervolgens ingezet voor politieke advertenties.

Afgelopen zomer schikte het bedrijf met de Amerikaanse waakhond FTC, als gevolg van meerdere privacyschandalen. Bij die schikking betaalde Facebook 5 miljard dollar.

Tips: verander deze Facebook-instellingen

Like Bright ook op Facebook